Starší dorost deklasoval Spartu

V 36. kole extraligy staršího dorostu dorazila na zlínský led pražská Sparta. Hosté se ujali vedení, ale mladí Ševci dokázali do přestávky stav srovnat. Nerozhodný výsledek, akorát 2:2, trval i po dvou třetinách hry. Poslední perioda zápasu však byla v režii domácího týmu. Berani v ní nasázeli Spartě pět branek a dovedli utkání do vítězného konce v poměru 7:2. Jako bonus si připsali vítězství i v bitce, když Kužílek poslal k zemi Kellera.
36.kolo, so 2.2.2013, ZS Luďka Čajky
Zlín
Sparta
7:2
(1:1, 1:1, 5:0)

Branky a nahrávky: 19. Galuška (Stránský), 36. Velčovský (Stránský), 41. Dalajka (Hladiš, Zaremba), 44. Zaremba (Kobylík), 47. Hlaváč (Vyoral, Helešic), 53. Stuchlík (Dalajka, Zaremba), 56. Helešic - 9. Černoch (Mikliš), 40. Major (Krudenc) Rozhodčí: Humpolíček - Dřínovský, Novák. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 62. Střely na branku: 41:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 7:2.

Haloda - Grygera, Kobylík, Kužílek, Procházka, Schmied, Stuchlík, Váňa, Velčovský - Bumbál, Dalajka, Gago, Galuška, Helešic, Hladiš, Hlaváč, Pavlůsek, Pelánek, Stránský, Vyoral, Zaremba.

Pírs - Široký, Klindera, Vokurka, Vacek, Kadeřávek, Bartoš, Augustin, Havel, Kolář, Keller, Pulkrab, Mikliš, Černoch, Procházka, Major, Krudenc, Hozák.

Úvod zápasu byl poněkud vlažnější a oba týmy se chvíli rozehřívaly. Až v čase 6:36 usedl na trestnou Zaremba a Sparta dostala příležitost v podobě přesilovky. Tu nesehrála příliš dobře a domácí se v pohodě ubránili. Jenže po chvíli co skočil Zaremba na led, se dokázali Pražané prosadit. Mikliš vystřelil od mantinelu, Haloda puk vyrazil před sebe a do brány ho mezi betony zlínského brankáře dopravil Jiří Černoch. Chvíli na to dostal šanci na srovnání zápasu Zlín. Martin Helešic byl v úniku faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Helešic zvolil střelu mezi nohy, ale na to byl Pírs připraven a střelu pokryl. Ševci se dočkali až v závěru třetiny. Dokázali si vytvořit tlak v útočném pásmu, mezi kruhy si najel Lumír Galuška, dostal přihrávku od Stránského a poté zavěsil za záda Pírse. Stav po první třetině byl tedy 1:1.

Ševci hráli v úvodu druhé třetiny čtyřicet vteřin přesilovku 5 na 3, ale zužitkovat ji nedokázali. Ve 28. minutě se před bránu Pírse natlačil šikovně Kužílek a snažil se puk dostat za jeho záda. Sparťanký gólman, ale vše zvládl. V polovině zápasu měli i Pražané k dispozici přesilovku 5 na 3, ale také ji nedokázali využít. Čtyři minuty před koncem předvedli pěknou akci domácí Hlaváč a Helešic. Hlaváč zpoza brány poslal puk před Pírse a Helešic jeho nahození tečoval jen těsně mimo sparťanskou klec. O necelé dvě minuty později se už domácí radovali. Jiří Velčovskýse dostal na vrchol kruhu, tam udělal zasekávačku, krokem do středu hřiště si našel ideální palebnou pozici a prudkou střelou vymetl horní růžek hostující brány. Vedení domácím do přestávky, ale nevydrželo. Půl minuty před sirénou se hosté prosadili. Nahození od modré z hole Krudence Haloda jen vyrazil před sebe, zlínský obránce zaváhal a k puku se dostal Marek Major, který ho snadno dostal do odkryté brány.

Třetí třetina začala dobře pro domácí a dobře pro ně i skončila. Hned po půl minutě nahodil na branku puk Patrik Dalajka, Pírs měl zakrytý výhled a kotouč zapadl do horního růžku brány. V čase 43:05 se ke střele dostal Kobylík, Pírs jeho pokus vyrazil před sebe a jako první u něj byl Miroslav Zaremba, který neměl problém dopravit puk přes Pírsův beton až do brány. Za další tři minuty už Berani vedli o tři góly. Sparta hrála v oslabení a vytvořila při tom velmi nezvyklé rozestavení. Dva hráči stáli na útočné modré a dva bránili. Nakonec to tedy vypadalo jako přesilovka 3 na 2 a Zlín ji dokázal zužitkovat. Vyoral poslal přihrávku mezi kruhy a než se unavení hostující obránci vzpamatovali, přidal pátou trefu Michal Hlaváč. Aby utkání nic nechybělo, strhla se v polovině třetí třetiny ještě bitka. Kužílek vyzval na souboj Kellera a vítězně z něj odešel zlínský borec, který uštědřil Kellerovi pár ran a nakonec mu přetáhl dres i s chrániči přes hlavu, takže sparťanský hráč nedobrovolně odhalil svá holá záda. Oba poté putovali do konce zápasu do kabin. Chvíli na to přišel další gólový úder Ševců. Michal Stuchlík celou akci začal a pak ji také dokončil. Nejprve vyslal přihrávkou Dalajka, pak si najel před bránu, dostal puk zpět a v pohodě zvýšil vedení Beranů. Uběhly tři minuty a byl tu gól číslo 7. Martin Helešic vzal v oslabení puk, dojel s ním až do pásma Sparty, vystřelil a byl z toho gól. Více už se v utkání nestalo a mladí Ševci se mohli radovat z výhry 7:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Valášek (Zlín): Odehráli jsme dobré utkání, řekl bych až výborné. V první třetině nás podržel brankář Haloda a poté šel náš výkon nahoru. V podstatě ve třetí třetině jsme Spartu k ničemu nepustili. Docela nám také pomohlo pár zajímavých taktických variant Sparty, které nevyšly, a z toho jsem také dali góly, takže jsme rádi za ten víkend a budeme pokračovat v boji dál.

Pavel Arnošt (Sparta): Tak my jsme dnes neodpovídali těm parametrům, jaké si představujeme. Po dvou třetinách ten stav byl vyrovnaný a bohužel jsme byli svou hrou nedisciplinovaní a soupeř nás trestal.