Junioři vybojovali v závěru dva body s Kometou

Ve třetím kole nádstavbové části NOEN extraligy dokázali Zlínští po dvou porážkách zvítězit. Soubuj týmů ze dna tabulky o playoff byl dlouho velmi vyrovnaný. Kometa se dostala do vedení v závěru druhé třetiny, ale dvě vteřiny před koncem základní hrací doby dokázal srovnat Lubomír Kovařík. V prodloužení rozhodl tvrdou ranou od modré Lukáš Buchta a Berani získali první dva body.
35.kolo, po 18.2.2013, ZS Luďka Čajky
Zlín
Kometa Brno
3:2p
(1:1, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Kovařík (Popelka, Kundera), 60. Kovařík (Urbanec), 62. Buchta (Doležálek, Kundera) – 13. Mrázek (Raška, Wasserbauer), 40. Sedlák (Kusko, Dittrich) Rozhodčí: Bryška, Čech. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2.

Zavadil - Řezáč, Kobylík, Zbořil, Buchta, Strojil, Urbanec, Talán - Kundera, Kovařík, Haloda, Matula, Popelka, Jurík, Janeba, Kratochvil, Sedláček, Mika, Tomiga, Doležálek, Zaremba

Zelenka - Šidák, Mytiska, Peslar, Sedlák, Vojáček, Vágner, Dittrich - Pospíšil, Račanský, Raška, Mrázek, Papp, Lašák, Kusko, Wasserbauer, Buhaj, Janoušek

Zápas začali lépe hosté a už ve 2. minutě se ocitl ve velmi nadějné příležitosti Jan Wasserbauer, přes brankáře Petra Zavadila se mu však nepovedlo dostat puk za brankovou čáru. Domácí se rozehrávali pomaleji, ale byli to právě oni, kdo se ujal vedení. V 9. minutě dostali Zlínští Kometu pod tlak, vytvořili si několik šancí a Lubomír Kovařík dorážkou přes ležícího gólmana Daniela Zelenku otevřel skóre zápasu.

Hosté po inkasované brance viditelně přidali a celý zbytek první třetiny byli lepším týmem. Navíc zanedlouho dostali k dispozici dvojnásobnou přesilovku. Výhodu dvou mužů v poli ještě Kometa nevyužila, ale v následné klasické přesilovce pěti proti čtyřem už se dočkala. Vyrovnání zařídil ve 13. minutě Petr Mrázek, který stál v pravý čas na pravém místě a poslal odražený kotouč do zlínské sítě.

Na začátku druhé třetiny se ve slibné příležitosti ocitl Radim Doležálek, kterému se však nepodařilo trefit poloprázdnou branku. Činili se hlavně brankáři Zavadil a Zelenka, který v polovině zápasu hbitým skokem zlikvidoval dorážku letící do prázdné branky. Ve 36. minutě dostal Zlín možnost přesilové hry a v následujících minutách svého soupeře velmi tlačil. Obrana Komety měla plné ruce práce a také hodně štěstí, když si Zelenka málem sám srazil do sítě přihrávku zpoza branky.

Horké chvilky ale hosté ustáli a v závěru třetiny sami udeřili. V přesilové hře Brňané rychle zavezli puk do pásma, vyměnili si několik přihrávek a nabili na modrou Janu Sedlákovi, který svojí tvrdou ranou poslal ve 40. minutě Kometu do vedení. Domácí na gól do šatny nenašli odpověď, a tak byli po čtyřiceti minutách k vítězství blíže hosté.

Ve třetí části se Zlínští hnali za vyrovnáním a zejména v poslední desetiminutovce byli mnohem aktivnější směrem dopředu. Kometa však pozorně bránila a domácím se nedařilo dostat hosty pod trvalejší tlak. Hra se začala přiostřovat a oba celky si zahrály přesilovku. V jedné z nich trefil Jakub Peslar od modré tyčku Zavadilovy branky.

V závěru to domácí zkusili se šesti hráči v poli a power-play nakonec přinesla své ovoce. Během zoufalého náporu Zlína, doslova za pět minut dvanáct, přihrál Patrik Urbanec na modré čáře puk volnému Lubomíru Kovaříkovi, který z velkého úhlu a pouhé dvě vteřiny před koncem svým druhým gólem srovnal na 2:2. Berani si vynutili prodloužení.

To se nakonec hrálo pouze sedmdesát tři vteřin. Povzbuzení domácí se tlačili do útočného pásma a v 62. minutě napřáhl na modré Lukáš Buchta, jehož tvrdá střela se otřela o pravou tyč Zelenkovy branky, zapadla do sítě a rozhodla tohle napínavé utkání. Zlínští dokonali obrat a slaví zisk dvou bodů. Naopak Kometa, kterou dělily od vítězství pouhé dvě vteřiny, si veze domů jen bod.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Bylo to dobré utkání. Potřebovali jsme vyhrát a nakonec jsme alespoň bodovali, v této skupině prostě není slabých soupeřů. Hodně nám pomohl Patrik Urbanec z "áčka", ale jinak to byl kolektivní výkon s hektickým závěrem a šťastným koncem pro nás, kdy to v prodloužení Buchta pěkně trefil. Myslím, že jsme pořád ve hře a ve čtvrtek nás čeká další soupeř.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Pro nás to byl smolný zápas, inkasovat dvě vteřiny před koncem… Myslím si, že jsme byli minimálně dvě třetiny lepším týmem. Závěr byl hodně o štěstí a dneska ho měli domácí. Klukům nemůžu nic vytknout, hráli jsme dobře. Akorát jsme neměli kousek toho štěstí, protože dvě vteřinky před koncem, to je kruté.