Mladší dorost porazil Vítkovice, Fryšara se blýskl hattrickem

V zápase 4. kola ELIOD extraligy mladšího dorostu přivítali Zlínští na svém ledě Vítkovice. Domácí sice hned v úvodu inkasovali, ale postupem času se jim podařilo skóre otočit a utkání nakonec dovést až do vítězného konce. Ve žlutém dresu zazářili Jiří Karafiát, jenž se trefil dvakrát, a Štěpán Fryšara, který zaznamenal dokonce tři přesné zásahy.
4.kolo, ne 22.9.2013, PSG aréna
Zlín
Vítkovice
5:3
(1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Fryšara, 21. Fryšara (Krejčiřík, Jenáček), 39. Karafiát (Dlabaja), 45. Fryšara (Kotek), 54. Karafiát (Dlabaja) – 2. Baláž (Šala), 29. Šala (Slíž), 47. Šala (Baláž, Maxner). Rozhodčí: Šiška - Janča, Goňa. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Odložilík – Gába, Kowalczyk, Jenáček, Vodák, Martínek, Budil, Fridrich – Kotek, Fryšara, Václavek, Chytil, Mikulec, Nevřela, Kenša, Krejčiřík, Karafiát, Sedlák, Dlabaja, Bainar, Urbanec

Daňa – Veřmířovský, Slíž, Kučera, Stareček, Bijota, Ficek, Bartek – Raška, Richtár, Maxner, Baláž, Gřesík, Pastor, Franz, Bernát, Šala, Toman, Vondál.

Oba soupeři vstoupili do zápasu s chutí a už po minutě a půl se poprvé rozsvítilo červené světlo. Jozef Baláž se šikovně uvolnil za brankou domácích a zpoza tyče zasunul kotouč. Brankář Odložilík se nestihl přesunout, a tak hosté brzy vedli. Zlínským se však povedlo hned za minutu vyrovnat. Byl to Štěpán Fryšara, který si vybruslil od mantinelu až před brankáře Dáňu a přesnou střelou jej překonal.

Po úvodních brankách byli domácí aktivnější, což se projevovalo také v tvrdé hře. Vítkovičtí schytali několik ostrých zákroků, ale ke změně skóre to nevedlo. Gólman Daňa si úspěšně poradil se šancí Nevřely, na druhé straně jej napodobil Odložilík proti Vondálovi. Největší příležitost si v závěru třetiny vypracovali zlínský Chytil a vítkovický Baláž, oba však zakončili jen do tyče.

Hned z kraje druhé třetiny se Zlínští dostali poprvé do vedení, když Štěpán Fryšara střelou do šibenice využil přesilovou hru. Hosté se snažili na gól odpovědět, šance Bartka a Vondála však zůstaly nevyužity. Vítkovičtí se dočkali až v přesilovce, kterou dokázali zužitkovat během pouhých šesti vteřin. Matěj Šala zůstal nepokrytý před gólmanem a pohotově dorazil Slížovu střelu za čáru.

V následujících minutách kralovali oba brankáři. Zlínský Odložilík zastavil Bernátovu šanci a stejně úspěšně si počínal také Daňa na druhé straně. Když už se zdálo, že také po čtyřiceti minutách bude stav nerozhodný, domácí udeřili. Dlabaja v přesilovce uvolnil Jiřího Karafiáta a ten střelou nad vyrážečku poslal domácí mužstvo podruhé v zápase do vedení.

V úvodu třetí třetiny měli Zlínští více ze hry a za svoji snahu byli brzy odměněni čtvrtým zásahem. Kotek vyhrál buly přesně na hokejku Štěpána Fryšary, který z první propálil Daňu a zkompletoval hattrick. Hosté se nechtěli jen tak vzdát a po chvíli snížili. Baláž vyřešil přečíslení chytrou přihrávkou na Matěje Šalu, ten svojí střelou do odkryté branky zaznamenal druhý zásah a zápas zdramatizoval.

Zanedlouho mohlo být dokonce vyrovnáno, ale vítkovickému Raškovi se nepodařilo potrestat chybu v rozehrávce domácí obrany. Šest a půl minuty před koncem tak napřáhl Jiří Karafiát a svým druhým gólem vrátil domácím dvoubrankový náskok. Hosté dál bojovali, do nadějné příležitosti se dvakrát dostal Toman, ale Zlínští už utkání nepustili. Ševci si tedy připisují tři body, Vítkovice odjíždějí s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Zlín): Dostali jsme tři hrozně laciné góly a to nás potom limituje v tom, že ten výsledek utkání by mohl být lepší. Pak se malinko trápíme a místo toho, abychom dali góly my, tak je dostáváme. Ale přesto jsem klukům poděkoval za výkon, že jsme ten zápas zvládli a dotáhli do vítězného konce.

Roman Ryšánek (HC Vítkovice STEEL): Rozhodující moment utkání byl gól na 3:2. Potom také jak jsme snížili na 4:3 a hned dostali po chybě v rohu na 5:3. Byl to bojovný výkon, ale bohužel se trápíme střelecky. Máme teď tři porážky v řadě a čeká nás těžký soupeř, Přerov, takže budeme chtít kluky namotivovat, připravit, povzbudit je a zlepšit se v koncovce.