Chytil nasměroval hattrickem mladší dorost k vítězství nad Hodonínem

V utkání 8. kola ELIOD extraligy mladšího dorostu přivítal domácí Zlín na ledě PSG arény Hodonín. Většinu zápasu měli hráči ve žlutomodrých dresech více ze hry, ale hosté v čele s brankářem Holíkem kladli značný odpor. O vítězství rozhodli Zlínští ve druhé třetině, kdy během chvíle odskočili svému soupeři na tříbrankový rozdíl. V nervózním závěru už domácí žádné drama nedopustili. Lví podíl na zisku tří bodů má útočník Filip Chytil, který zaznamenal hattrick.
8.kolo, ne 13.10.2013, PSG aréna
Zlín
Hodonín
6:1
(1:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Chytil, 32. Chytil (Kowalczyk, Fridrich), 33. Karafiát (Jenáček), 45. Bainar, 55. Jenáček (Karafiát), 56. Chytil - 47. Kuntoš (Bureš, Smetková). Rozhodčí: Škach - Řezníček, Goňa. Vyloučení: 6:4, navíc Bainar 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 123. Střely na branku: 48:11. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

Huf - Budil, Fridrich, Gába, Jenáček, Kowalczyk, Martínek, Richter, Vodák - Bainar, Chytil, Fryšara, Karafiát, Kenša, Kotek, Mikulec, Nevřela, Sedlák, Urbanec, Václavek

Holík - Bílek, Borot, Bureš, Hrachovský, Obrtlík, Špírek, Štěpanovský - Chalupa, Kuntoš, Machálek, Mudrych, Pavka, Sedláček, Smetková, Svoboda, Veselský

Nedělní zápas proti sobě svedl Zlín a Hodonín, tedy mužstva, která mají v lize naprosto odlišné starosti. Domácí poprvé prohráli teprve v minulém kole a jen kvůli horšímu skóre jsou v tabulce druzí. Naopak Hodonín dosud vybojoval jediné vítězství v nastavení a celou tabulku uzavírá.

Zlínští měli velmi aktivní vstup do zápasu a už od začátku ostřelovali branku Martina Holíka. Hodonínský brankář si úspěšně poradil se šancemi Nevřely i Karafiáta, přesto však záhy inkasoval. Filip Chytil otřel svoji střelu o brankovou konstrukci a otevřel skóre zápasu.

Hodonín si vypracoval první vážnější příležitost v přesilové hře, kdy od modré čáry nebezpečně pálil Štěpanovský, jehož střela jen těsně minula branku. Chalupovu šanci brankář Daniel Huf vyrazil špičkou betonu, a když se tentýž hráč dostal zanedlouho do samostatného úniku, zachránila domácí tým tyčka.

Zlínští však měli více ze hry, a tak se činil zejména brankář Holík. Ten si poradil s příležitostí Fryšary, výborně vytěsnil Urbancovu střelu z mezikruží, a když už na něco nedosáhl, pomohla mu branková konstrukce. Hlavně díky svému gólmanovi živil Hodonín po první třetině šanci na dobrý výsledek.

Scénář hry ze začátku druhé periody byl velmi podobný a Zlínští brzy ze svého tlaku vytěžili přesilovku. V ní střílel tvrdě Martínek, o chvíli později překazil kombinaci domácí přesilovkové pětice dobře načasovaným obranným zákrokem Machálek. Druhou trefu slavili Zlínští krátce poté, co se zápas přehoupl do druhé poloviny. Od modré čáry střílel Kowalczyk a Filip Chytil před brankou úspěšně tečoval mimo Holíkův dosah.

Hned po inkasované brance mohl snížit Hrachovský, na Hufa si však nepřišel, a tak to byli opět domácí, kdo se radoval z gólu. Postaral se o něj v brankovišti důrazný Jiří Karafiát, který dotlačil puk zpod brankáře až za čáru. Zanedlouho mohl přidat další zásah Urbanec, ovšem Holík výborně vytěsnil svojí hokejkou puk na brankové čáře.

V úvodu třetí části mohli hráči Hodonína snížit ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách. Nejblíže ke gólu byl kapitán Hrachovský, jehož tvrdou ránu Huf vyrazil. V další dobré příležitosti trefil Bílek jen výstroj brankáře. V oslabení se podařilo hráčům ve žlutomodrých dresech vsítit čtvrtý gól, který díky přesné střele zaznamenal Viktor Bainar.

Hodonín však hru v početní převaze přeci jen využil. Z trestu zlínského Vodáka zbývalo už jen několik vteřin, když hosté rozjeli v útočném pásmu kombinaci, na jejímž konci stál úspěšnýJiří Kuntoš. Touto brankou Hodonín prolomil střeleckou smůlu trvající déle než devět třetin. Tentýž hráč mohl zanedlouho snížit na rozdíl dvou branek, ale svůj únik za domácí obranu neproměnil.

Během třetiny začaly pracovat emoce, k vidění bylo několik ostrých zákroků a přibývalo vyloučených. Zlínští nechtěli připustit drama a opět v oslabení udeřili. V útočném pásmu se k puku dostal Jakub Jenáček, elegantně si položil Holíka a v pohodě zasunul. Po chvíli přidal šestý zásah Filip Chytil, který tak završil svůj hattrick a uzavřel gólový výčet zápasu. Šance Machálka a Sedláka už zůstaly nevyužity. Zlínští si připisují přesvědčivé vítězství, Hodonín odjíždí domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Zlín): Byli jsme dnes lepším mužstvem než soupeř, ale nemohli jsme se prosadit v koncovce. Dlouho nám trvalo, než jsme odskočili soupeři o tři góly. Myslím, že poté už jsme zápas kontrolovali. Přesto vidím na naší hře pořád spoustu nedostatků, na kterých musíme zapracovat. Jsme rádi za tři body.

Radko Křivinka (SHK Hodonín): Soupeř byl dnes jednoznačně lepší, ne nadarmo vede momentálně tabulku extraligy mladšího dorostu. Na druhou stranu jsme odvedli dnes bojovný výkon, soupeř nás donutil k určitým chybám, které dokázal potrestat. My jsme svoje šance nezužitkovali, a proto jsme prohráli. Blahopřeji soupeři k vítězství.