Deset branek nastříleli mladší dorostenci v Olomouci

K utkání 23. kola ELIOD extraligy mladšího dorostu se vydali Zlínští do Olomouce, kde se střetli s místními Kohouty. Mladí Berani se hned v úvodu dostali do vedení, které postupně zvyšovali a nakonec i přetavili v plný bodový zisk. V povedeném zápase nastřílel Zlín deset branek, tři z nich dal dokonce v oslabení, a hattrickem se blýskli Jan Mikulec se Štěpánem Fryšarou.
23.kolo, čt 9.1.2014, Zimní stadión Olomouc
Olomouc
Zlín
2:10
(0:2, 0:2, 2:6)

Branky a nahrávky: 51. Janků (Podlaha), 54. Podlaha (Urban M.) – 5. Mikulec (Urbanec), 16. Nevřela (Kotek, Kenša), 25. Karafiát (Krejčiřík, Richter), 38. Fryšara (Dlabaja), 44. Mikulec (Dlabaja, Gába), 44. Dlabaja (Kotek, Karafiát), 49. Fryšara (Mikulec, Krejčiřík), 53. Kotek (Karafiát, Dlabaja), 58. Mikulec (Chytil, Vodák), 60. Fryšara (Mikulec, Krejčiřík). Rozhodčí: Kika - Dopitová, Štreitová. Vyloučení: 3:6, navíc Budil, Klauda (oba ZLN) 10 mit OT . Využití: 1:0. V oslabení: 0:3. Diváci: 35. Střely na branku: 29:38. Průběh utkání: 0:7, 1:7, 1:8, 2:8, 2:10.

Schejbal (od 25. - 53. Urban T.) – Beutl, Galvas, Holiš, Janků, Mader, Murla, Štreit – Beier, Dajčar, Hajšman, Horký, Hubáček, Husták, Pěcha, Podlaha, Skopal, Urban M.

Šimonů – Budil, Fridrich, Gába, Jenáček, Klauda, Kowalczyk, Richter, Vodák – Bainar, Chytil, Dlabaja, Fryšara, Karafiát, Kenša, Kotek, Krejčiřík, Mikulec, Nevřela, Urbanec, Václavek

Olomoučtí dorostenci na svém ledě v rámci 23. kola hostili druhý Zlín. Ten už dvakrát Kohouty o body obral, a tak bylo jasné, kdo je protentokrát favoritem. Jako první ale do útoku vyrazili Hanáci, jejich pokusy však likvidovala velmi dobrá obrana Zlína. Velkou šanci otevřít skóre měl hned ve druhé minutě Dlabaja, který se ocitl sám před domácí bránou. Byl však nedovoleně zastaven, a sudí proto nařídili trestné střílení. Toho ovšem hostující útočník využít nedokázal, když nastřelil jen betony připraveného Schejbala.

Jako první se ale slova ujali Zlínští, když ve vlastním oslabení prchl olomouckým hokejistům Jan Mikulec. Na toho dotírali hned dva bránící hráči, ve skórování mu ovšem zabránit nedokázali. Mladý forvard v pádu mířil přesně k bližší tyči. Pár minut před koncem hosté své vedení navýšili, když si hráči Mory nepohlídali Radka Nevřelu. Ten po přihrávce zpoza brány napodobil svého předchůdce a poslal puk střelou k levé tyči za Schejbalova záda.

Olomoučtí se snažili modrožluté dohnat, jejich pokusy ale často končily na zakázaném uvolnění nebo úřadovala zlínská obrana. Druhá část začala podobně, jako ta předchozí skončila. Olomoučtí hráči se snažili o snížení, jejich snaha ale vyšla naprázdno.

To hostující celek se po necelých pěti minutách od začátku druhého dějství radoval z dalšího gólu. Jiří Karafiát využil dalšího oslabení a vyrazil k domácí svatyni, kde překonal Schejbala. Po třech gólech toho bylo na olomouckého gólmana moc a své místo přenechal Tobiasi Urbanovi. Velkou šanci měl ve třicáté čtvrté minutě Hajšman, který vystihl přihrávku Zlínských a před bránou zkoušel prostřelit Šimonů. To se mu ale nepodařilo. O chvíli později to zavánělo další brankou na druhé straně, když se sám před brankářem objevil Kotek. Ten vymíchal brankáře, ale také sám sebe. Urban už sice odklouzal mimo bránu, zlínský útočník ale nezpracoval puk a prázdnou bránu netrefil.

O už čtyřgólový náskok se postaral Štěpán Fryšara, který od hranice levého kruhu propálil Urbana mezi vyrážečkou a bližší tyčí. V poslední části se ale s góly doslova roztrhl pytel, když Hanáci během pěti minut inkasovali rovnou třikrát. Nejprve se před olomouckou bránu doslova přiřítil Jan Mikulec a zakončoval přesně k tyči, o půl minuty později rozradostnil tvrdou ranou přítomné zlínské fanoušky Daniel Dlabaja. Aby toho nebylo málo, inkasovali vzápětí Kohouti už sedmou branku. Na střelu Štěpána Fryšary byl strážce hanácké svatyně krátký.

Pár minut před koncem alespoň upravil skóre zápasu obránce Libor Janků, který zblízka nedal gólmanovi Šimonů šanci. Olomoucká chvilka slávy ale dlouho netrvala. Hostující Patrik Kotek totiž odpověděl střelou ke vzdálenější tyči. Druhým z mladých hokejistů Mory, kteří se zapsali mezi střelce byl Josef Podlaha, který před bránou modrožlutých dotíral tak dlouho, až se dostal k puku a přidal druhou branku domácích.

Poté už ale úřadovali pouze hosté. Během posledních tří minut nejprve prostřelil domácího gólmana Jan Mikulec, ten si na Hané vystřílel hattrick. Poté završil svůj hattrick a zároveň zaokrouhlil počet vstřelených branek na rovných deset Štěpán Fryšara.

Ohlasy trenérů

Ondřej Kavulič (HC Olomouc): Deset branek je moc, ale myslím si, že minimálně do poloviny zápasu jsme byli rovnocenným soupeřem. Naším největším prokletím byly přesilovky, protože jsme v nich dostali hned tři góly. Z prvních tří střel jsme dostali tři góly, také nám chyběl důraz. Ale pro nás to může být dobře, protože se z takové porážky můžeme poučit.

Radek Pšurný (PSG Zlín): Ze začátku to bylo vyrovnané utkání. V rozhodujících chvílích nás podržel gólman a my jsme pak uskočili soupeři o tři branky. Poté už jsme zápas kontrolovali. Nehráli jsme v optimální formě, ještě teď v lednu trénujeme takřka nadoraz. Možná se to potom trošku projevilo a chyběly nám síly, přesto si myslím, že jsme soupeře přehráli.