Mladší dorost proti Třinci bez bodu

Reprezentační přestávka skončila a ELIOD extraliga mladšího dorostu se opět pomalu rozbíhá. Ve Zlíně se v utkání 29. kola představil Třinec, vedoucí tým skupiny Východ. Na úvodní branku se čekalo až do druhé třetiny, kdy Oceláři využili přesilovku a položili základní kámen svého vítězství. Dalšími dvěma brankami zvýšili hosté svůj náskok a dovedli zápas až do vítězného konce. Zlínští sice v závěru snížili, na body to však tentokrát nestačilo.
29.kolo, čt 13.2.2014, PSG aréna
Zlín
Oceláři Třinec
1:3
(0:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Fridrich (Karafiát, Kotek) - 27. Kaukič (Kalus, Hladoník), 27. Przybyla (Matějka), 49. Kaukič (Kalus). Rozhodčí: Šiška - Škach, Goňa. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Šimonů - Budil, Fridrich, Gába, Richter, Vodák - Bainar, Chytil, Karafiát, Kenša, Kotek, Krejčiřík, Mikulec, Nevřela, Sedlák, Urbanec.

Prokop - Imrich, Klocek, Krása, Krzak, Marguš, Radzienciak, Rufer, Valíček - Bárci, Hladoník, Kalus, Kaukič, Matějka, Najsar, Plitko, Przybyla.

Kdo si myslel, že se po reprezentační přestávce budou oba soupeři rozjíždět jen velmi pozvolna, byl na omylu. Zlínští i Třinečtí působili svěžím dojmem a už od úvodního vhazování byl k vidění svižný hokej se šancemi na obou stranách. Domácí mužstvo se prezentovalo důraznou hrou, se kterou měli hosté především zkraje zápasu trochu potíže. Dobrou příležitost si vypracovali Krejčiřík s Mikulcem, gólmana Prokopa však nepřekonali.

Oceláři hrozili především při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Během přesilovky čtyři na tři dvakrát nebezpečně střílel Radzienciak, nejprve však pomohla brankáři Šimonů teč jedné z hokejek a podruhé už sám tvrdý projektil vyrazil do rohu. Tentýž třinecký hráč mohl otevřít skóre také o chvíli později, kdy ujel v oslabení obráncům, ale jeho bekhendová klička skončila pouze ve výstroji zlínského gólmana. První třetina tedy branku nepřinesla.

V úvodu druhé části ukázal Třinec, proč je nejlepším družstvem skupiny Východ. Slezané dostali zlínskou obranu pod delší tlak, z něhož brzy vytěžili první branku. V přesilové hře napřáhl u mantinelu Lukáš Kaukič, prostřelil brankáře Šimonů a poslal svůj tým do vedení. O pouhých jedenáct vteřin později potrestali hosté chybu v obraně Beranů a přidali druhý zásah. Matějka našel zpoza branky volného Dana Przybyla, jenž střelou do šibenice nedal zlínskému gólmanovi nejmenší šanci.

Odpovědět mohlo trio Krejčiřík, Kotek, Karafiát, které vzápětí krásnou kombinací vyšachovalo třineckou obranu, ale zakončujícího Karafiáta vychytal Prokop špičkou levého betonu. Jinak ovšem byli hosté aktivnějším celkem a jen díky několika dobrým zásahům brankáře Šimonů nezvýšili své vedení. Zlínský strážce branky se vyznamenal proti Kaukičovi s Kalusem, jejichž střely z bezprostřední blízkosti zastavil betonem a zanedlouho kryl také další šanci Kaučiče, který prchl domácím obráncům.

Zlínský plán na kontaktní branku zkomplikoval na začátku třetí dvacetiminutovky faul a následné vyloučení. Třinečtí také tentokrát potvrzovali, že přesilové hry jsou jejich nebezpečnou zbraní, a vypracovali si několik nadějných možností. Svou výhodu sice nevyužili, ale nemuseli toho litovat dlouho, protože o chvíli později dorazil v oslabení Lukáš Kaukič vyražený kotouč a zvýšil na rozdíl tří branek. Hosté byli při chuti, další gólové šance Matějky, Przybyla a Bárciho však skončily jen na výstroji zlínského Šimonů.

Také další početní výhoda Beranů přinesla branku a tentokrát už hráči ve žlutých dresech měli důvod k radosti. Zdeněk Fridrich napřáhl na modré čáře, tvrdou ranou propálil třineckého Prokopa a vykřesal ještě jiskru naděje pro své mužstvo. Hosté ovšem nedopustili žádné drama a zodpovědnou hrou dovedli utkání do vítězného konce. Nic na tom nezměnila ani závěrečná power play Zlína. Oceláři toto kvalitní střetnutí ovládli a připisují si tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Zlín): Dnes jsme podali jednoznačně nejhorší výkon v sezoně, chyběla disciplína, nasazení, bojovnost, srdíčko. Na druhou stranu musím říct, že spousta kluků hraje přes zranění nebo nemoci, a chybělo nám osm hráčů. Projevilo se to už v minulém zápase doma s Warriorem, že jsme nebyli kompletní, a dnes to bylo poznat ještě víc.

Vlastimil Wojnar (HC Oceláři Třinec): Rozhodla větší chuť po vítězství z naší strany. Přestože jsme byli bez osmi hráčů základní sestavy, kluci dnes makali a podali výborný výkon. Ti, co bojují o sestavu, opravdu předvedli výkon na hranici možností, ubránili jsme to směrem dozadu a měli jsme spoustu šancí. Velká spokojenost.