Mladší dorost v prvním semifinále zdolal Vítkovice 2:1 po prodloužení

Z l í n - Semifinále mladší dorost začal na domácím ledě, od 17:45 hostil Vítkovice. V 11. minutě ševce poslal do vedení Václavek, poté se ale skóre dlouho neměnilo. Až 71 sekund před koncem třetí třetiny, kdy vyrovnal Baláž. Tentýž hráč ale v prodloužení usedl za katr a jeho faul potrestal Jenáček. Série hraná na dva vítězné zápasy se nyní stěhuje do Ostravy, kde se bude hrát v pátek. V případě výhry Zlínští postoupí na Mistrovství republiky, kde se utkají čtyři nejlepší týmy z Česka.
1.SF, st 18.3.2015, PSG Aréna
Zlín
Vítkovice
2:1p
(1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Václavek (Pröschl), 61. Jenáček (Chytil) – 59. Baláž (Gřesík, Stareček). Rozhodčí: Obdala - Šiška, Goňa. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 51:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Šimonů – Gába, Dřímal, Janošek, Kowalczyk, Jenáček, Marek – Kočica, Sedlák, Hefka, Blažek, Dobiáš, Pröschl, Zmeškal, Dvořáček, Chytil, Václavek.

Kardinál – Kaláb, Malík, Bílý, Ficek, Kučera, Stareček, Šulák – Richtár, Fridrich, Žemba, Konečný, Vondál, Cháňa, Pastor, Baláž, Vícha, Urban, Gřešík, Sojka, Toman.

Utkání začali domácí velikou aktivitou, a bylo to znát. Brankář Kardinál v brance Vítkovic musel hasit jednu šanci ševců za druhou. Nejprve vychytal Janoška, který střílel zblízka, poté dvakrát zasáhl proti Hefkovi. A do třetice musel muž v masce řešit Zmeškala, který neuspěl bekhendovou kličkou v samostatném úniku. V 11. minutě se však Zlínská PSG Aréna už mohla radovat, puk do sítě poslal Jan Václavek. Po této brance se už hra zklidnila a k puku se dostal i domácí brankář Šimonů, který zasáhl třeba proti skákavé střele Gřesíka.

Po přestávce nabral rychlost hostující Richtár, který se prosmýkl mezi dva beky a už jel téměř sám na Šimonů, jeden z beků Zlína mu ale na poslední chvíli vypíchl kotouč. Tím se odstartovala série mnoha šancí na obou stranách. Nejprve zatlačili soupeře Ostravané, Toman nastřelil tyč, nebezpečně pálil Malík s Richtárem, pohledná byla i akce útočné trojice na jeden dotek. Na opačné straně zase pláchl Václavek, v úniku ale forhendovou kličkou neuspěl. Vzápětí nebezpečně tečoval a dorážel Sedlák, ale ani on skóre neposunul. Za Vítkovice se zase ukázal Baláž, jenž sice z blízka mířil přesně k tyči, na místě však byla pohotová lapačka Šimonů. Ještě před pauzou si položil Kardinála Hefka a objížděl branku, puk mu ale uskočil. A ani nevěřícné kroucení hlavou zlínského forwarda už na tom nic nezměnilo.

Třetí třetina začala opatrně, brankáři se začali potit až od půle periody. Nejprve ten hostující, Dřímal se dostal do parádní pozice, udělal však kličku navíc a Kardinála nakonec neohrozil. Později musel tasit zásahy i Šimonů, lapačku měl však na správném místě, roznožku na brankové čáře také zvládl na jedničku. Čtyři minuty před koncem hráli Ostravané přesilovou hru, během níž si i vzali oddechový čas, domácí však stále drželi těsné vedení 1:0. Avšak 71 vteřin před závěrečnou sirénou se hosté gólu konečně dočkali. Gřesíkův pokus sice Šimonů vyrazil, ale jen k Jozefu Balážovi, jenž poslal zápas do prodloužení. V tom ale právě střelec vyrovnávací branky hned v úvodu fauloval a Zlín nabídnutou přesilovku 4 a 3 využil. Kapitán Jakub Jenáček střelou z kruhu za pomocí tyčky rozhodl o majiteli prvního bodu v sérii.

Ohlasy trenérů

Tomáš Valášek (PSG Zlín): "Zápas jsme dle mého začali velice dobře, akorát chybělo zakončení a důraz před brankou. Postupem času se utkání vyrovnávalo a byl to velký boj se šancemi na obou stranách. Naštěstí se kluci po tom vyrovnání v závěru semkli a dokázali využít přesilovku. První bod máme a doufám, že ve Vítkovicích vše potvrdíme."

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): "Bylo to kvalitní utkání se smolným koncem pro nás. Zápas se musel líbit, šance byly na obou stranách."