MČR: Berani stíhací jízdu proti Kometě nedotáhli do konce a opět těsně prohráli

Z l í n / H r a d e c K r á l o v é - Druhý zápas na Mistrovství České republiky odehráli zlínští mladíci proti Brnu, které však vstoupilo do utkání lépe, již ve třetí minutě se ze samostatného úniku prosadil Nečas. Ve 32. minutě se však Kometa prosadila znovu, a za dalších 30 sekund to bylo již 0:3, tudíž stejně jako včera proti Chomutovu. Ale také stejně Zlínští bojovali. Ve 48. minutě snížil Zmeškal, následoval jej svým gólem Chytil, ovšem závěrečný veliký tlak při power play nevyšel a místo toho soupeř výhru pečetil trefou do prázdné branky. Poslední utkání na turnaji odehrají maldí Berani proti domácímu Hradci Králové v neděli 29. března s úvodním buly v 11 hodin.
MČR, so 28.3.2015, FORTUNA Aréna
Zlín
Kometa Brno
2:4
(0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 48. Zmeškal, 55. Chytil (Jenáček, Dvořáček) – 3. Nečas, 32. Nečas (M. Novák, Svoboda), 33. Gajarský (Mikyska), 60. M. Novák. Rozhodčí: Slavík – Beránek, Zmeškal. Vyloučení: 3:2. Využití: Bez. V oslabení: Bez. Diváci: 142. Střely na branku: 38:27. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Huf – Gába, Dřímal, Janošek, Kowalczyk, Jenáček "C", Marek – Kočica, Sedlák, Hefka, Blažek, Dobiáš, Pröschl, Zmeškal, Dvořáček, Chytil, Václavek.

Dostál – Jeřábek, Zábranský, Kučera, Král, Vašíček, Mikyska "C" – M. Novák, Klenec, Gajarský, Škvrně, Krejčí, Matula, Süss, M. Svoboda, Kunc, Čajkovič, Nečas.

Oba dva soupeři měli po pátečních porážkách dostatek motivace konečně uspět. A za svým cílem vykročili lépe mladíci z jihomoravské metropole. Ani ne po třech minutách vystihl Martin Nečas chybu soupeřova obránce, uháněl sám na brankáře a dokonalou kličkou do prázdné klece otevřel skóre.

Velké šance potom neproměnil zlínský Sedlák, na druhé straně Matěj Novák. A po zajímavém startu tempo hry zvolna opadlo. Po deseti minutách hrála Kometa první přesilovou hru, která sice byla nebezpečná, ale ve finální fázi jí kus chyběl. Oba týmy se snažily o rychlé protiútoky, ty jim však nevycházely podle představ. Před odchodem do kabin se ještě před brněnského gólmana tlačil Chytil, ale jeho bekhendový pokus si Dostál pohlídal.

Mírně aktivnější byli Brňané i ve vstupu do druhé části. Dostál však musel dávat pozor při průniku aktivního Václavka, který pěkně vykroužil až do brankoviště a donutil brankáře k výtečnému zásahu betonem. Rozhodně větší šanci měl znovu brněnský Matěj Novák, jenž se zjevil sám před Hufem, ovšem druhý růžek jeho svatyně minul.

Krátce po polovině utkání už přišly na řadu okamžiky, které byly pro konečný výsledek klíčové. Konkrétně dvě slepené trefy Komety. Když Novák přenechal puk Martinu Nečasovi, brněnský reprezentant zvolil střelu přes obránce, proti níž sice Huf zasáhl, ale kotouč mu propadl za brankovou čáru.

A přesně o půl minuty později si Ševci nepohlídali další brejk soupeře. Adam Gajarský hledal zpětnou přihrávkou do brankoviště svého spoluhráče, ovšem jeden ze zlínských beků si v pádu srazil puk do vlastní klece. Kometa byla všude první, její aktivita po gólech pokračovala, ale další výsledek se jí z tlaku vytěžit nepodařilo.

Tříbranková ztráta však nebyla pro zlínské mladíky žádnou novinkou. První den turnaje tímhle poměrem ztráceli s Chomutovem, ale nevzdali se a skóre dotáhli. A proti Kometě si na to moc dobře vzpomněli! Výtečně pálil Václavek či Zmeškal, právě druhý jmenovaný pak už dokázal ve 48. minutě snížit. Po kiksu brněnského obránce uháněl Lukáš Zmeškal sám na Dostála, jehož krásně vymíchal bekhendovým blafákem.

Zlínská devětatřicítka byla při chuti i nadále, od kontaktního gólu ale svůj tým Lukáš Dostál uchránil. Ovšem pouze do 55. minuty. Jenáčkovu střelu si našel dorážející Filip Chytil a vstřelil kontaktní branku.

Mladí Berani se dostali i ke hře bez brankáře, jenže všechny šance skončily neproměněny. Poté jejich kombinaci vystihl Matěj Novák, který střelou do prázdné brány rozhodl o prvním vítězství Jihomoravanů na turnaji. Zlínu se stejně jako v pátek vydařila jen jedna třetina, a s tím na úspěch ani tentokrát pomýšlet nemohl.

Ohlasy trenérů

Tomáš Valášek (HC PSG Zlín): Bohužel nám to zase těsně nevyšlo. Bylo to podobné jako v prvním utkání, soupeř nám utekl o tři góly. Pak jako by z kluků zase spadla nervozita, začali hrát uvolněně svoji hru a dotahovali jsme. Bohužel se nám vyrovnat nepodařilo. Ale zítra budeme bojovat až do konce.

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Po prvním zápase jsme to nakopli a myslím, že už první gól rozhodl. Když jsme vedli 3:0, chtěli jsme hrát pořád svůj hokej. Dostali jsme přesilovku, ale pak jsme udělali zbytečný faul a na konci oslabení dostali gól, který Zlín trochu zvedl. První zápas s Chomutovem totiž už vyrovnal. Ale i když jsme si to zkomplikovali, závěr jsme si pohlídali a v power-play dali čtvrtý gól.