Juniorka málem ztratila dobře rozehraný zápas v Jihlavě, v nájezdech rozhodl Karafiát

Z l í n/J i h l a v a - Zlínští junioři sice stále na první tříbodovou výhru čekají, už tak ale mají po 4. kole na kontě šest bodů. I tentokrát již potřetí totiž dotáhli nastavení nad rámec 60 minut do vítězného konce. Zásadní krok k výhře na jihlavském ledě udělali Berani v polovině utkání, kdy v rozmezí šesti minut udeřili rovnou čtyřikrát. Dukla nakonec srovnala, přičemž vyrovnávací branku inkasoval Barvík 8 a půl vteřiny před koncem třetí části. V nájezdech rozhodl stejně jako v úvodním zápas sezóny Karafiát, který byl jediným úspěšným exekutorem.
5.kolo, čt 17.9.2015, Horácký zimní stadion
Jihlava
Zlín
4:5sn
(1:0, 1:4, 2:0 - 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Dufek (Anděl), 35. Ondráček (Kousal, Najman), 52. Kousal (Najman), 60. Dufek (Anděl) – 26. Gago (Miko, Karafiát), 28. Dalajka, 28. Sirota (Karafiát), 32. Gazda (Procházka), rozh. nájezd Karafiát. Rozhodčí: Doležal – Křivohlavý, Rampír. Vyloučení: 4:1, navíc TS pro JIH. Využití: 0:1. V oslabení: Bez. Diváci: 36. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 4:4, 4:5.

Brož – Půza, Pospíchal, D.Váňa, Pražák, Hohl, Vlček – Najman, Ondráček, Dufek – Kolouch, Dvořák, Balaštík – Kousal, Marcilis, Bambula – Anděl, Jícha.

Barvík – Procházka, Gazda, Sirota, Kužílek, V.Váňa, Kosorin – Hlaváč, Hladiš, Dalajka – Gago, Karafiát, Miko – Stiksa, Vyoral, Hořanský – Řezníček, Kolařík, Strmiska.

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu aktivněji a vypracovávali si šance. Marcilis zblízka z velkého úhlu nepropálil gólmana a poté byla jeho střela z předbrankového prostoru zblokována do ochranné sítě. O chvíli později Kousal po hezkém průniku nenašel místo mezi betony Barvíka. Když Kolařík nevybojoval za brankou Dukly puk, předvedli červenožlutí rychlý kontr tři na dva, v jehož finále tečoval Marcilis přihrávku Dvořáka těsně vedle pravého horního rohu. V čase 11:24 se již Dukla radovala. Aleš Dufek dostal kotouč od Anděla, sjel si po pravé straně do pásma a zamířil přesně ke vzdálenější tyči mezi pravý beton a vyrážečku gólmana. Protože Zlín si v přesilové hře až na Váňovu střelu od modré nevypracoval jinou akci, šlo se do kabin za lepšího stavu 1:0 pro Jihlavu.

Hned v první minutě druhé části vyzkoušel Anděl střelou mezi betony pozornost Barvíka, který byl připraven. Ve druhé přesilovce hostí si domácí počínali lépe a nedovolili Zlínským ohrozit Brože, naopak sami řádně zatopili před branou soupeře. Po skončení Hohlova trestu si Bambula sjel před branku, kde byl při zakončení faulován a sudí Doležal zkřížil ruce nad hlavou na znamení trestného střílení. Faulovanému hráči se však nájezd nepovedl, netrefil branku. Na dlouho poslední šanci Jihlavy nevyužil Kousal s Najmanem. První jmenovaný tvrdou ranou z mezikruží trefil pouze betony gólmana a Najman se z dorážky těsně neprosadil.

Na ukazateli skóre svítil čas 25:59, když Zlín vyrovnal a načal snovou dvouminutovku. Druhá lajna hostí vytvořila závar před Brožem, ve kterém se nejlépe orientoval Michal Gago a zblízka doklepl puk do branky. Za minutu a šestačtyřicet sekund už hosté vedli, Patrik Dalajka využil chybu v jihlavské rozehrávce, zčistajasna získal kotouč mezi kruhy a námazem soupeře nepohrdl, bleskově propálil gólmana. Když za dalších třináct vteřin vystřelil od modré Karafiát a Jakub Sirota tečoval kotouč k pravé tyči, vypadalo to s Jihlavou hodně špatně. Zlín se dostal do laufu, což ještě umocnily dvě přesilové hry. PSG využil hned první početní výhodu. Po přihrávce Procházky vypálil od modré Daniel Gazda a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V tu chvíli byli domácí na ručník. Hráči z Vysočiny mohli snížit Andělem, ale mladý útočník po úniku nenašel mezeru mezi betony gólmana. Nedlouho poté se již Dukla radovala. Po Kousalově pasu si sjel Jiří Ondráček na pravý kruh a již našel volný prostor mezi nohami Barvíka.

Na začátku třetího dějství se hosté již radovali z pátého gólu, ale po střele jednoho z hráčů PSG se za zády Brože nerozsvítilo červené světlo a sudí Doležal po poradě s brankovým sudím rozpažil. Na druhé straně mohl vstřelit kontaktní gól Dufek, jenže svojí dorážkou netrefil zblízka z poloviny odkrytou klec. Přes kompaktní hru Zlína se domácím nedařilo nikterak výrazněji ohrožovat branku hostí a když už, byl na místě jistý gólman. Na pohotovou střelu švihem z pravé strany v podání Pavla Kousala ale Adam Barvík nestačil a bylo tak zaděláno na drama. Jihlava se tlačila za vyrovnáním, dva pokusy Anděla zblízka zneškodnil strážce svatyně Zlínských a po utěšené ráně Půži z pravého kruhu zvonila levá zlínská tyčka. V prvním domácím zápase proti Olomouci vyrovnala Dukla při hře bez gólmana patnáct vteřin před koncem. Nyní vyrovnali jihlavští junioři, když do konce duelu zbývalo osm a půl vteřiny. Anděl v nouzi vystřelil od modré a odražený puk usměrnil Aleš Dufek zblízka do branky.

Prodloužení přineslo dvě slibné šance, větší na straně Zlína. Za Duklu si nejprve Dufek bekhendem nepřišel na Barvíka a Najman dorážel vedle. V třiašedesáté minutě pak vypálil od modré jeden ze zlínských beků, jeho střela však rozezvučela jen pravou tyč. O vítězi zápasu tak rozhodly až samostatné nájezdy. Jediným úspěšným exekutorem byl ve druhé sérii Zlínský Jiří Karafiát. "Když soupeř nedal, byl jsem klidnější. Od začátku jsem věděl, že chci střílet mezi nohy a vyšlo to," pověděl spokojeně Karafiát, jenž rozhodl rozstřel pro Zlín letos již podruhé. "Nájezdy mi jdou, jsem celkem technický typ," řekl reprezentační útočník, který si dnes mimo nájezd připsal dvě asistence.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): "Kromě výpadku ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali tři góly plus jeden v oslabení, jsme hráli velice slušné utkání. Hráči bojovali a jsem rád, že se nám podařilo výsledek za nepříznivého stavu 1:4 znovu otočit a dotáhnout alespoň k bodu. Při nájezdech byl soupeř šikovnější. Měli jsme dneska šancí na dva zápasy, ale nepadalo nám to tam. Hráči ale do zápasu šli naplno, makali a i za nepříznivého stavu dokázali zápas srovnat, takže to ukazuje na určitý charakter a sílu mužstva. Výpadek ve druhé třetině nás stál tři body a je tu spousta věcí, na kterých je třeba pracovat. Když ale nebudu počítat body, šlo z naší strany o povedené utkání."

Radek Pšurný (PSG Zlín): "První třetina se nám výkonnostně nepovedla dle našich představ. Z objektivních příčin to bylo ovlivněné naším pozdním příjezdem na zápas. Ve druhé třetině jsme byli lepším mužstvem a také jsme to vyjádřili gólově. Myslím si, že jsme měli uhrát zápas v normální hrací době do vítězného konce, ale i tak jsme rádi za dva body, které jsme si odsud odvezli."