Junioři se s první Spartou statečně drželi, nakonec ale těsně prohráli

Junioři zavítali na led pražské Sparty, která za jednadvacet domácích duelů ani jednou neprohrála v řádné hrací době. Ševci už dopředu počítali s tím, že je na půdě prvního celku tabulky nečeká nic lehkého. Přesto to nakonec bylo drama až do posledních okamžiků. Když v 56. minutě snížil na rozdíl jediné branky Horváth, strachovala se Sparta o výsledek až do konce utkání. Bohužel, beranům se již vyrovnat nepovedlo.
44.kolo, so 27.2.2016
Sparta
Zlín
4:3
(2:1, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 5. Pulkrab (O. Procházka, Bednárik), 14. Sladkovský (D. Schwamberger, Zeleňák), 24. Kulda (D. Schwamberger), 45. Hozák (Györi, Lojka) - 9. Karafiát (Gago, Hořanský), 44. Gago (Karafiát, Kotek), 56. Horváth (Kobylík, Hlaváč). Rozhodčí: Horák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 37. Střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 2:1, 1:0, 1:2.

Pírs - M. Jandus, Mikliš, Knobloch, Bednárik, Kadeřávek, Duben, Zeleňák - Krátký, Michnáč, Lojka, Klindera, Györi, Kulda, Pulkrab, D. Schwamberger, Hozák, Sladkovský, O. Procházka.

Barvík - Sirota, Váňa, Kobylík, Talán, Gazda, Kolařík - Hlaváč, Gago, Miko, Kotek, Horváth, Vyoral, Karafiát, Strmiska, Hladiš, Hořanský.

V první třetině domácí celek se snažil být aktivnějším týmem a vyplatilo se. Hned po pěti odehraných minutách udeřil domácí útočník Marek Pulkrab, který jen tak nahodil z prostoru před brankou na gólmana hostů, a ten si omylem srazil puk do vlastní klece, když mu pronikl mezi betony. Trochu smolný okamžik pro tohoto mladého brankáře.

Zlínští ale bojovali a jejich odměnou byla vytoužená a zároveň vyrovnávající branka v síti Sparty. Jmenovitě se o to postaral Jiří Karafiát, který po Gagově přihrávce od pravého kruhu zacílil svoji střelu přesně do brány. Pírs nic moc neviděl, a proto jen horkotěžko mohl něco dělat. Domácí to ale mrzet nemuselo. Daniel Schwamberger prolétl do pásma hostí jako nůž máslem a následně z levého kruhu poslal adresovanou přihrávku na pravý kruh Tomášovi Sladkovskému, který se z této pozice nemýlil. Po první dvacetiminutovce vedli Pražané 2:1.

Ve druhé periodě domácí celek pokračoval v tom, co prezentoval v té první. Nakonec jsme se dočkali v čase 23:11, kdy Vojtěch Kulda doklepl z hranice brankoviště tvrdou přízemní střelu Daniela Schwambergera a obstaral tak dvoubrankový náskok Pražanů.

Do konce této části hry ještě hráči PSG dotěrně napadali rozehrávku holešovického výběru. Nakonec však žádná podstatná událost se nekonala. Jediným momentem posledních deseti minut byla šance Marka Pulkraba, kterého hostující strážce svatyně vychytal.

Na začátku posledního dějství se Zlín tlačil dopředu za pukem, ale sparťané jim nic nedávali zadarmo. Hra se poté rozeběhla do solidního tempa. Nejprve Sparta měla pár šancí, a pak dali o sobě vědět hostující hráči. Nastala 44. minuta a Michal Gago usměrnil do sítě sparťanského gólmana nahozenou střelu od vrcholku levého kruhu v podání Jiřího Karafiáta.

Hosté si užili gólu jen necelé dvě minuty. Do brejku dvou proti jednomu se rozjeli Marek Györi a Jiří Hozák. První jmenovaný předložil ukázkovou žabičku svému spoluhráčovi, který i s trochou dávkou štěstí propasíroval černou gumu do sítě Moravanů.

Necelých pět minut do konce utkání zažíval pražský celek světlé a temné okamžiky. Mohl odskočit, to se ale nestalo. Tak si vzal slovo hostující forward Lukáš Horváth, který dorazil vyraženou střelu Richarda Kobylíka do klece domácích u levé tyče. Domácí muž s maskou tomu nezabránil ani tzv. tygřím skokem. Do konce utkání se již nic nedělo. Modro-žlutí sice v závěru ukázali silný tlak, který nakonec svěřenci trenéra Stránského ubránili. Domácí Sparta tedy bere v utkání všechny tři body, naopak Zlín se musí uspokojit s porážkou 4:3.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Sparta Praha): Tak jsme určitě rádi, že zápas dopadl naší výhrou a zároveň se nám podařilo udržet sezónní neporazitelnost v základní části. Sice jsme byli pořád o krok napřed než soupeř, ale zbytečnými chybami jsme si to zkomplikovali, a tím pádem soupeř neustále žil. Závěr si naši svěřenci maximálně zdramatizovali a se štěstím Zlín neskóroval. Brankář chytal výborně jako v posledních zápasech a doufám, že mu to vydrží i v play off.