Krásná bitva s nešťastným koncem. Starší dorost podlehl Vítkovicím

Bezchybný výkon vítkovického brankáře Tomáše Kardinála se stal jedním z rozhodujících prvků zápasu Zlína proti Vítkovicím. Ve 4. kole extraligy staršího dorostu jej nedokázal překonat ani jeden z domácích hokejistů, z čehož vyplynula porážka 0:3.
4.kolo, so 12.9.2015, ZS Luďka Čajky
Zlín
Vítkovice
0:3
(0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 33. Toman (Raška), 44. Šála (Veřmiřovský), 57. Baláž. Rozhodčí: Kohoutek – Lainka, Šustr. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 50. Střely na branku: 39:25. Průběh utkání: 0:3.

Šimonů – Padrnos, Gába, Jenáček, Budil, Kowalczyk, Marek, Fridrich – Blažek, Václavek, Kočica, Dvořáček, Bainar, Krejčiřík, Hefka, Kotek, Kenša, Dlabaja.

Kardinál – Kaláb, Veřmiřovský, Ficek, Stareček, Slíž, Malík, Bartek – Gřesík, Tauwinkl, Maxner, Šala, Baláž, Richtár, Cháňa, Blaško, Pastor, Franz, Kosina, Raška, Toman.

Je zajímavé, kolik toho před zápasem měly oba týmy společného – dvě vítězství, přičemž v jednom zápase nasázely Vsetínu dvouciferný počet branek, porážka s Třincem, stoprocentní oslabení a k tomu navrch jeden vstřelený gól při hře v početní nevýhodě. Dále pak také pětigólový střelec v týmu a šest nasbíraných bodů v tabulce. Zimní stadion Luďka Čajky tedy v sobotu odpoledne hostil bitvu dvou celků, které na tom byly papírově velmi podobně.

Podle toho také vypadala úvodní třetina, která nabídla svižný hokej. Chvilku se hrálo před vítkovickým brankářem Tomášem Kardinálem, chvilku zase musel být ve střehu zlínský Daniel Šimonů. Patrně největší rozruch vyvolala situace ve 13. minutě, kdy hosté dostali puk do sítě, ovšem rozhodčí gól neuznal z důvodu vysoké hole. Vítkovice byly v závěru třetiny o něco nebezpečnější, k čemuž jim pomohla i dvojnásobná přesilovka, branku ovšem nevstřelily. Po dvaceti minutách tedy svítil na světelné tabuli bezbrankový stav.

V prostřední části hry obě mužstva ještě přidala na aktivitě, všichni přítomní se tak těšili z útočného hokeje se šancemi na obou stranách. V úvodu třetiny to byl Zlín, kdo určoval dění na ledě, o pár minut později se však musel v brance ohánět domácí Šimonů.

V polovině utkání pykali hosté dvakrát po sobě na trestné lavici, čehož se snažili hráči ve žlutém využít. Svůj tlak ještě více vyšroubovali a úvodní gól se zdál být na spadnutí. A záhy se tak skutečně stalo, ovšem červené světlo rozsvítili Vítkovičtí. Dominik Raška a Radim Toman ujeli v oslabení a druhý jmenovaný dotlačil za čáru odražený kotouč, který jen pár vteřin předtím poslal Raška těsně vedle. Hosté pak i s přispěním gólmana Kardinála jednobrankový náskok udrželi až do přestávky.

Rozuzlení napínavého klání přinesla třetí třetina. V jejím úvodu se trefil Matěj Šála, který pohotově zametl za čáru vyražený kotouč a zvýšil na 2:0 pro Vítkovice. Domácí odpověděli aktivitou směrem dopředu a zvýšeným nasazením, jež vyvrcholilo pěstním soubojem Jana Václavka a Dominika Ficka. Přesně o čtyři minuty později nařídil rozhodčí trestné střílení pro Zlín, ovšem ani tuto šanci domácí nevyužili. Vojtěch Krejčiřík se snažil rozhýbat Kardinála, ale vítkovický hrdina se nenechal a navíc domácímu útočníkovi puk šikovně vypíchl.

S postupem času si hosté uvědomovali, že vítězství je blízko, a hráli proto velmi zodpovědně směrem dozadu. Čtyři minuty před koncem dostali hráči ve žlutém k dispozici přesilovou hru a trenér se rozhodl nasadit do hry šestého hráče v poli místo brankáře. Odvážný tah nakonec nevyšel, neboť už po deseti vteřinách trefil Josef Baláž přes celé hřiště odkrytou klec a upravil na konečných 3:0. Pro Vítkovice to byla navíc druhá branka v oslabení.

Závěr se už jen dohrával. Domácí věděli, že body jsou ztraceny, a když siréna ukončila utkání, propukla naplno radost hostujícího mužstva. Vítkovice v krásném utkání předčily domácí Zlín a v tabulce mu odskakují o tři body.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (HC PSG Zlín) Chválím všechny hráče přístupem k utkání. Odehráli jsme výborný zápas, bohužel jsme ale nevstřelili branku. Odcházíme se vztyčenou hlavou, rozhodně se nemáme za co stydět – dnes totiž nevyhrál lepší mančaft. Přesilovky jsme nehráli špatně, ale něco tam chybělo. Čtyři minuty před koncem jsme to tedy zkusili bez gólmana, bohužel to nevyšlo. Bohužel máme vrásky, odpadli nám další dva hráči. Teď si jen přejeme, aby se rychle uzdravili, abychom byli kompletní a abychom mohli pokračovat v dobrých výkonech.

Petr Bolek (HC Vítkovice Steel): Oproti předchozímu zápasu to bylo jedna a sto. Kluci k tomu přistoupili zodpovědně, tvrdě pracovali a výsledek se dostavil. Naše branky v oslabení vyplynuly ze hry, že nám to tam spadlo. Důležité bylo, že jsme ustáli nápor v první třetině, kdy Zlín vyčníval a my jsme prohráli na střely. Bránili jsme se, ale pak jsme dali gól z protiútoku. To domácí zaskočilo. Zbytek utkání už byl z naší strany velmi dobrý.

×
Dnes v   | Muži
HKM Zvolen
Berani Zlín