Osvěžující vítězství! Mladší dorost na úvod sezony smetl Šumperk

Vydařený vstup do sezony má za sebou mladší dorost. Zlínské mladé pušky přivítaly první zářijový den na svém ledě Šumperk a zejména díky rychlému úvodu a produktivnímu závěru dokráčely k vysokému vítězství. Na konečném výsledku 10:0 se bodově podílelo hned 14 hráčů a brankář Michal Kořének udržel první letošní nulu.
1.kolo, út 1.9.2015, PSG aréna
Zlín
Šumperk
10:0
(3:0, 0:0, 7:0)

Branky a nahrávky: 2. Světlík (Suhrada, Kristek), 8. Dobiáš (Zmeškal, Kowalczyk), 9. Dluhoš (Pröschl, Dobiáš), 42. Fajkus (Dobiáš), 43. Luža (Světlík, Kristek), 45. Janošek (Sebera), 46. Dobiáš (Mlýnková), 51. Fajkus (Dobiáš, Pröschl), 53. Janošek (Mlýnková, Jaroněk), 55. Kowalczyk (Suhrada). Rozhodčí: Vaněk - Goňa, Wesley. Vyloučení: 5:6, navíc Sedláček (ZLN) 5 min. + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 48:12. Průběh utkání: 10:0.

Kořének - Havlík, Janošek, Tomáš Dřímal, Hamrlík, Jaroněk, Dluhoš, Kowalczyk - Suhrada, Luža, Sebera, Pröschl, Světlík, Mlýnková, Nesrsta, Tadeáš Dřímal, Sedláček, Dobiáš, Fajkus, Kristek, Zmeškal.

Venouš - Rutar, Habrman, Uhlíř, Moučka - Kaplan, Vaňous, Krč, Scheuter, Žižlavský, Ott, Mácha, Štrbík, Dudycha, Vintr, Plhal.

Raketový začátek

Zatímco venku panovalo stále ještě horké letní počasí, v útrobách PSG arény se mladší dorostenci připravovali zápas proti Šumperku. Na úvodní ligové utkání je přišlo podpořit a zároveň se zchladit několik desítek diváků zejména z řad rodinných příslušníků a vrstevníků. „Podmínky nejsou špatné. V hale je příjemně a led vydržel vždycky alespoň půl třetiny kvalitní,“ pochvaloval si trenér ševců Tomáš Valášek prostředí zlínské haly.

Čtvrté mužstvo loňské sezony začalo nový ročník ve velkém stylu – žádné oťukávání nebo opatrná defenziva. Už ve 2. minutě ukázal své šikovné ruce Lukáš Světlík, který se proháčkoval skrz útočné pásmo a svižnou střelou nad lapačku otevřel brankový účet duelu.

O několik minut později jej napodobil Vojtěch Dobiáš, jehož trefě ovšem předcházel důraz na brankovišti. A třetina byla stále ještě v první polovině, když šumperský brankář Dalibor Venouš inkasoval potřetí. Matěj Pröschl našel chytrým pasem Jana Dluhoše mezi kruhy a zlínský obránce zvýšil už na 3:0 pro domácí.

Co se počtu gólů týče, bylo v první třetině již hotovo a mladí ševci si do kabiny odnesli tříbrankové vedení. Na ledě se však začaly množit fauly a ještě do přestávky výrazně přibylo vyloučených. Vše vyvrcholilo v závěrečné minutě, kdy rozhodčí poslali do sprch zlínského Roberta Sedláčka za faul kolenem.

Střelecké ticho před bouří

V prostřední časti chytili hosté druhý dech a vyrovnali hru. Hned v úvodu třetiny jim navíc svitla šance v podobě dvojnásobné přesilovky. V těchto chvílích dobře zachytal zlínský Michal Kořének, v jehož výstroji končily takřka všechny pokusy Šumperku. Urputný boj pokračoval dál.

„Hned jak začala třetina, tak jsme šli do tří proti pěti. Šlo na mě moc střel a nebyl jsem úplně rozchytaný, takže to byl asi nejtěžší moment v zápase,“ přiznal Kořének po závěrečném hvizdu.

Utkání se zrovna přehouplo do druhé poloviny, když domácí opět začínali mít více ze hry. Hrdinou těchto chvil se však nestal nikdo ze žlutých, nýbrž šumperský gólman Venouš, který několikrát své spoluhráče podržel výborným zákrokem a měl nemalou zásluhu na tom, že ve druhé třetině žádný gól nepadl.

Nebývale produktivní třetí třetina

Co se domácím střelcům nedařilo v prostřední části, to si vynahradili v té závěrečné. Brankový uragán započal Sebastian Fajkus pohlednou akcí. Chvíli poté se trefil Dominik Luža, a když o minutu a půl později zvýšil Jáchym Janošek na 6:0, bylo definitivně hostům jasno, že ze Zlína si body neodvezou.

Mladí ševci byli i nadále při chuti a nepřestávali útočit. Vojtěch Dobiáš brzy zařídil sedmou trefu svého celku, a zaznamenal tak už čtvrtý kanadský bod v utkání. Brankář Venouš jen bezmocně rozhodil rukama. V polovině třetiny využil Sebastian Fajkus důrazu na brankovišti a dorazil do sítě vyražený kotouč. Krásnou akcí s působivým zakončením pod břevno se v 53. minutě blýskl Jáchym Janošek a o minutu a půl definitivně uzavřel střelecký koncert Daniel Kowalczyk tvrdou ranou nad vyrážečku.

Zlínští tedy dokráčeli k pohodlnému vítězství a připisují si do tabulky první body. Brankář Michal Kořének navíc hned v úvodním startu sezony vychytal čisté konto. „Mám z nuly radost. Tým udělal všechno pro to, abych ji získal. Je to tedy spíše společná práce než moje,“ usmíval se po zápase domácí gólman.

Ohlasy trenérů

Tomáš Valášek (PSG Zlín): Výsledek vypadá pěkně. Dobře jsme začali a dali tři góly, ale pak šla naše hra dolů a druhou třetinu jsme odehráli katastrofálně. Museli jsme ve druhé přestávce udělat nějaké změny a vyřadit i některé hráče. Ve třetí části zas kluci začali hrát a dohráli utkání důstojně. V dalších zápasech chceme podat dobrý výkon celých šedesát minut a ne jen dvacet.

Petr Klepsa (Hokej Šumperk): Ukání se rozhodlo už v první třetině. Od začátku byla vidět herní a fyzická převaha domácího družstva. Celý zápas jsme paběrkovali, takže výsledek odpovídá poměru sil na hřišti. U některých hráčů docházelo ve třetí části ke ztrátě koncetrace a k opakovaným selháním hlavně v předbrankovém prostoru.