Zápas jako na houpačce. Starší dorost vydřel tři body v Brně

Svěřenci trenéra Roberta Svobody zavítali na led rivala z Brna. Byla to divoká přestřelka se šťastným koncem pro mladé berany. Ševci ještě ve 48. minutě prohrávali 4:5, ale zápas dokázali otočit. V 50. minutě vyrovnal Zmeškal a tři body Zlínu vystřelil o minutu později Jan Mikulec.
35.kolo, pá 22.1.2016, DRFG Arena
Kometa Brno
Zlín
5:6
(2:3, 2:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 11. Škvrně (Svoboda), 18. Čejka (Hasoň, Ferda), 24. Trnka (Ferda, Hasoň), 25. Škvrně (Mlynář, Zukal), 48. Škvrně (Král, Zukal) – 14. Mikulec (Václavek), 14. Dvořáček, 20. Dlabaja (Fryšara, Kotek), 48. Fryšara, 50. Zmeškal (TS), 51. Mikulec (Chytil). Rozhodčí: Dědek – Bernard, Čuňočka. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 57. Střely na branku: 30:45. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4, 5:6.

Holík – Trnka, Jurnečka, Král, Zukal, Jeřábek, Kučera, Petrla – Klenec, Hasoň, Škvrně, Čejka, Matula, Mlynář, Knap, Krejčí, Frydrych, Svoboda, Ferda (C), Süss.

Huf – Padrnoš, Dluhoš, Gába, Dřímal, Budil, Fridrich, Marek – Fryšara, Václavek, Mikulec, Chytil, Kočica, Dvořáček, Bainar, Zmeškal, Hefka, Kotek, Kenša, Dlabaja (C).

Za velmi chladného, ale slunečného dne ve městě pod Špilberkem začali v tamní DRFG Aréně aktivněji hosté, kdy nejprve z mezikruží nepřesně po přečíslení pálil nad branku Dlabaja, na jehož pokus mohl odpovědět na opačné straně Klenec, ale ani on nezměnil brankový účet. Když za hosty zahrozil také Mikulec, jemuž ale otočka po odraženého střele od modré čáry nevyšla, šli do vedení v polovině první třetiny domácí. Při přečíslení 2 na 1 zvolil Svoboda povedenou přihrávku na Marka Škvrněho, jenž propálil Hufa mezi betony – 1:1. Hosté ale nesložili zbraně a vzápětí přišel z jejich strany rychlý obrat. Ve 14. minutě se dostal k vyražené ráně Václavka nejrychleji pohotový Jan Mikulec, který si bleskově stáhl puk do bekhendu a poslal kotouč přesně pod břevno – 1:1. Hned po vyhraném buly domácích se špatné rozehrávky Brňanů chopil Kryštof Dvořáček, jenž ujel sám na Holíka a střelou mezi betony brněnského brankáře překlopil poprvé v zápase vedení na stranu Ševců – 1:2. I Kometa ale měla přichystanou svou odpověď, když se po rychlé souhře první útočné formace dostal ke střele Jakub Čejka a i on nezaváhal – 2:2. Přestože se hra poté vyrovnala, do kabin odcházeli šťastnější Zlínští. K radosti jim pomohla práce první formace, kdy po přihrávce Kotka přenechal Fryšara puk na kruhu volnému Danielu Dlabajovi a ten propálil i s notnou dávkou štěstí brněnského Holíka - 2:3.

Do prostřední části naopak vstoupil aktivněji domácí, kteří hned v úvodu předvedli podobně rychlý obrat, jako v prvním dějství Zlínští. Nejprve se na konci 24. minuty po přihrávce Hasoňě a Ferdy dostal mezi beky Aleš Trnka, který si rozpohyboval Hufa a poté zamířil z forhendu přesně pod víko -3:3. Už o sedmnáct sekund později domácí opět vedli, když se vyražené střely chopil na brankovišti nejrychleji Marek Škvrně a ačkoliv se dostal s pukem do ostrého úhlu, přidal svou druhou branku v dnešním utkání – 4:3. Ševci mohli kontrovat takřka vzápětí, nicméně Holíkovi pomohla po ráně z pravého kruhu levá tyč. Zbytek třetiny se dohrával v hodně aktivním a bojovném duchu, nicméně tlak obou celků často zastavovaly zbytečně chyby, a především také fauly. Kometa si tak do kabin odnášela jednobrankový náskok.

Závěrečná třetina nabídla ještě více strhující hokej, než ty dvě předchozí. Vše načal ve 45. minutě Václavek, jemuž se ale nadvakrát z dorážek Holíka pokořit nepovedlo. Za necelé dvě minuty hráli domácí přesilovky, při níž se ale paradoxně z vyrovnání radovali hosté. Štěpán Fryšara vypíchl puk domácím na vlastní modré, ujel vše strážcům, skvěle si rozpohyboval Holíka a poté zavěsil do odkryté svatyně – 4:4. V téže přesilovce však domácí opět vrátili náskok na svou stranu. Po rychlé souhře Krále se Zukalem našel druhý jmenovaný křižným pasem neobsazeného Marka Škvrněho, který z první nekompromisně propálil Hufa a završil svůj hattrick – 5:4! Těsně před polovinou utkání však domácí pláchl další hostující hráč, tentokrát Zmeškal. Útočníka Zlína byl při svém nájezdu potažen a bylo nařízeno trestné střílení. K tomu se postavil již zmíněný Lukáš Zmeškal, který si vyčkal na pohyb Holíka a poté jej propálil přesným projektilem pod vyrážečku – 5:5. Neuvěřitelná přestřelka však pokračovala i nadále. Znovu domácí chybovali v zadních řadách a hosté ujeli do přečíslení 3 na 1, při němž Chytil přes ležícího beka Komety posunul puk do středu na Jana Mikulce a ten i velkou porcí štěstěny procedil puk mezi betony Holíka – 5:6! Poté se hra mírně uklidnila, Zlínští ovšem mohli pojistit svůj náskok, ale ťukes na jeden dotek při dalším přečíslení zakončil Mikulec pouze promáchnutím. V 57. minutě přišel asi klíčový moment zápasu, kdy se sám na Hufa vydal Škvrně, ale jeho postup byl zastaven háčkem, a tudíž bylo nařízeno trestné střílení také pro domácí družinu. Autor hattricku však svou čtvrtou branku v zápase nepřidal, když Huf v rozhodující chvíli stačil včas zavřít své betony. Klíčový okamžik tak přinesl hostům tři body, domácím už v závěru nepomohla ani hra bez brankáře. Kometa – Zlín v utkání obratů 5:6.

Ohlasy trenérů

Aleš Křetínský (HC Kometa Brno): Utkání bylo velmi vyrovnané, nicméně my si nemůžeme dovolit dostat tři branky v jedné třetině, ať už v první, či ve třetí, jako dnes. O zápas přicházíme často individuálními chybami, což se nám také nesmí stávat. Poslední dobou se nám příliš nedaří, často nedokážeme udržet náskok a zbytečně ztrácíme body.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Dnes jsme měli velké štěstí v koncovce, Kometa hra výborný hokej. Dobrý hokej pro diváky, taková houpačka nahoru dolu. Rozhodly trestná střílení, kdy my jsme dali a domácí jej v závěru neproměnili. Brno má velmi dobrý tým a myslím si, že dojde letos daleko.