Karafiátův hattrick dovedl juniory k vydřenému vítězství v Edenu

Zlínští junioři dokázali ve 27. kole DHL extraligy vyhrát na ledě pražské Slávie. Hned v první minutě šli Berani do vedení zásluhou Karafiáta, jenž se ve zbytku utkání prosadil ještě dvakrát. Rozhodující náskok tří branek získali ševci v prostředním dějství, kdy svému soupeři uskočili do vedení 4:1. Sešívaní sice ještě v zápase plném šancí dokázali snížit na rozdíl jediné trefy, čtvrtý puk za svá záda už ale Šimonů nepustil. Svěřenci Zbyňka Mařáka se na další střetnutí stěhují do Kladna, kde hrají zítra, tj. v sobotu, od pravého poledne.
27.kolo, pá 16.12.2016, ZS Eden
Slavia
Zlín
3:4
(0:1, 1:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Patočka (Krásný, Fiala), 46. Kolouch (Šmerha, Furch), 54. Šergl (Valík, Hradil) – 1. Karafiát (Miko), 31. Karafiát (Václavek, Dluhoš), 33. Gazda (Miko, Hefka), 33. Karafiát (Stiksa, Václavek). Rozhodčí: Bejček – Beneš, Šmika. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 41:42. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4.

Šorf (od 41. Vacula) – Krásný, Chládek, Novák "C", Valík, Chvála, Rittig – Matějka, Fiala, Kučera, Heldák, Kolouch, Šergl, Šmerha, Hradil "A", Mareček, Kohút, A. Furch, Patočka.

Šimonů – Dluhoš, Váňa, Procházka, Budil, Padrnos "C", Gazda "A", Kolařík – Kotek, Fryšara, Hefka, Miko "A", Václavek, Karafiát, Dvořáček, Strmiska, Stiksa, Horváth.

První třetina byla hodně útočná a oba gólmani byli poměrně dost v permanenci. Zlín se prosadil hned z první akce. Miko vyslal kolmici před bránu, kde dorážel Jiří Karafiát. Oba týmy následně mohly několikrát skórovat, ale blíže k tomu měli přeci jen Zlínští. Karafiát před sebou měl úplně prázdnu klec, ale z první trefil jen tyč.

Prostřední dějství bylo dlouho vyrovnané a přinášelo na obou stranách infarktové momenty. V polovině zápasu se ale utrhl Jiří Karafiát, jenž si položil brankáře a poté pověsil puk do vinglu. Brzy nato přišla rozhodující pasáž zápasu. Ve třicáté třetí minutě si Berani vypracovali osudový náskok. Jako první se prosadil Patrik Kotek, jenž dostal až příliš prostoru na pravém kruhu a trefil se přesně ke vzdálenější tyči.

Téměř vzápětí se ale radovali také hokejisté z Edenu. Od modré čáry vyslal tvrdou ránu Krásný, Šimonů vyrazil puk jen před sebe a důrazný Matouš Patočka prostrčil kotouč do sítě. Uběhlo jen osmnáct vteřin a hostující mužstvo vedlo opět o tři góly. Stiksovu střelu od modré vyrazil Šorf jen před sebe a na brankovišti doklepl touš kolem jeho betonu do sítě Jiří Karafiát. Hattrick pro zlínského útočníka.

Ani za vysokého vedení hostů neutichalo vysoké tempo hry. Oba celky pumpovaly naplno a gólmani měli dost práce. Valík dokonce ranou od modré trefil tyč. Nasazení se začalo měnit až s nástupem závěrečného dějství. V brance Slavie stanul Vacula, který měl od úvodu méně práce, než jeho protějšek. Po pěti minutách hry měli domácí k dispozici přesilovku. Šmerhovu razantní střelu vykopl Šimonů jen před Daniela Koloucha, který z brankoviště přehodil padajícího gólmana.

Slavia měla náhle více ze hry a postupem času se dočkala zaslouženého kontaktního gólu. Valíkovu střelu vykopl maskovaný muž Zlína před Jana Šergla, jenž zblízka uklidil kotouč za čáru. V samotném závěru mohl rozhodnout Kotek, ale osamocen před Vaculou trefil jen tyč. Domácí v posledních minutách zkusili hru bez brankáře, ale ze svého tlaku již gól vytěžit nedokázali. Ševci se totiž semkli a nepovolili srovnání skóre.

Autor reportáže: Richard Wagner, redakce hc-slavia.cz