Juniorka si před Vánoci nadělila dárek, vysoko přehrála Slavii

Opravdu mimořádnou produktivitu předvedli junioři v utkání s Pražany. Zejména díky povedené druhé a třetí třetině vyhráli vysoko 9:1 a připsali si tři sladké body do tabulky. Jan Václavek zaznamenal hattrick a jednu asistenci navrch, čtyřmi body za čtyři přihrávky se blýskl Jiří Karafiát.
29.kolo, čt 22.12.2016, PSG aréna
Zlín
Slavia
9:1
(1:0, 4:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 11. Gazda (Karafiát, Václavek), 21. Václavek (Karafiát, Gazda), 22. Stiksa (Hefka), 28. Dluhoš (Mikulec, Dvořáček), 30. Václavek (Miko), 43. Mikulec (Dvořáček, Gazda), 48. Václavek (Miko, Karafiát), 59. Váňa (Karafiát, Jenáček), 60. Mikulec (Kotek, Váňa) – 56. Furch (Heldák). Rozhodčí: Vrba – Wesley, Čelechovský. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 40:33. Průběh utkání: 7:0, 7:1, 9:1.

Šimonů – Dluhoš, Váňa, Procházka, Jenáček, Padrnos, Gazda, Kolařík – Kotek, Hefka, Kenša, Miko, Václavek, Mikulec, Karafiát, Dvořáček, Strmiska, Stiksa, Horváth.

Vecka (od 30. Vacula) – Zderadička, Krásný, Vobořil, Novák, Valík, Melovič, Chvála – Matějka, Kučera, Šteiner, Heldák, Koulouch, Šergl, Šmerha, Hradil, Mareček, Furch, Patočka.

Pro Zlín i Slavii byl čtvrteční zápas posledním v tomto kalendářním roce. Oba soupeři se potkali před necelým týdnem v Praze, tehdy mladí ševci vyhráli těsně 4:3. Odvetu tentokrát hostila zlínská PSG aréna.

První dvacetiminutovka vyšla lépe domácím, kteří nejenže byli o něco aktivnější, ale také dokázali využít jednu přesilovou hru, díky čemuž se dostali v polovině třetiny do vedení. Daniel Gazda byl tím úspěšným střelcem, který stál na konci bleskové akce po vhazování. Jinak ale byli až do první přestávky oba gólmani prakticky bezchybní, takže do kabin se šlo za stavu 1:0.

Úvod druhé třetiny se velmi rychle ukázal být klíčovou pasáží celého zápasu. Necelou minutu po zahajovacím buly se totiž trefil Jan Václavek, kterého o čtyřicet vteřin později následoval Filip Stiksa. Vskutku mrazivý nástup pro hosty.

Domácí hokejisté se díky tomu dostali do potřebné herní pohody a dál podnikali nebezpečné výpady směrem k brance soupeře. Další gól mohl přidat Váňa, jenž se díky přesné přihrávce od spoluhráče dostal do ideální střelecké pozice v prostoru mezi kruhy. Branku Slavie však o kousek přestřelil.

O pár minut později se už Zlínští prosadili i počtvrté. Dvořáček s Mikulcem nadělali vítr v obraně hostů a předložili puk volnému Janu Dluhošovi, který poslal puk do branky přes ležícího brankáře. Když se pak o minutu a půl později trefil výstavní dělovou pod břevno Jan Václavek, zdály se minuty brankáře Daniela Vecky sečteny.

Slavia si v reakci na nepovedenou druhou třetinu vzala oddechový čas a o několik vteřin později skutečně vystřídala gólmany. Do branky Pražanů se postavil Daniel Vacula. Hra se poté trochu uklidnila a hosté nabrali druhý dech, do přestávky však už žádný další gól nepadl. Zlín si proto nesl do kabin příjemný náskok 5:0.

Ve třetí třetině domácí navázali na povedené předchozí minuty zápasu a hned v jejím úvodu zvýšili své vedení. Jan Mikulec prostřelil Vaculu a rozradostnil své spoluhráče pošesté v utkání. Do poloviny třetiny se navíc stihl prosadit v přesilovce ještě Jan Václavek, pro něhož to byl už třetí přesný zásah v tomto duelu.

Hosté však bojovali a nakonec se dočkali i čestného úspěchu. Čtyři minuty před koncem v početní výhodě snížil Aleš Furch na 1:7 z pohledu Slavie a zároveň svým gólem překazil brankáři Šimonů rodící se čisté konto. Poslední slovo v utkání ale měli mladí ševci, kteří do závěrečné sirény přidali ještě dvě trefy – jednu obstaral Vladimír Váňa, druhou pak Jan Mikulec.

Sečteno a podtrženo, zlínská juniorka přehrála svého soupeře vysoko 9:1 a před vánoční přestávkou si spravila náladu po předchozích porážkách. Slavia se naopak vrací domů s vysokým přídělem.

Ohlasy trenérů

Zbyněk Mařák (PSG Zlín): Zápas se mi samozřejmě hodnotí dobře, neboť jsme vysoko vyhráli. To bylo dané především dobrým pohybem, dokázali jsme si díky němu vytvářet šance, které jsme i zužitkovali. Pochvalu zaslouží celé mužstvo, gólmanem počínaje a posledním hráčem konče.

Petr Novák (HC Slavia Praha): Vezmu to stručně – dostali jsme tady ve Zlíně pořádnou „vánoční nadílku“. Na to se snad ani nedá nic dalšího říct.