Zlínští junioři otočili zápas s Vítkovicemi

V 18. kole NOEN extraligy juniorů se na zimním stadionu Luďka Čajky utkaly celky Zlína a Vítkovic. Zápas byl dlouhou dobu vyrovnaný a aktivnější byli domácí, ale Vítkovice lépe využívaly své šance. Nejvíce branek přinesla druhá třetina, kterou favorizovaní hosté vyhráli 3:2. Domácí tým pod vedením kouče Roberta Svobody projevil ve třetí třetině velkou sílu a utkání otočil třemi brankami. Berani zaslouženě vyhráli a těší se z plného bodového zisku.
18.kolo, so 17.11.2012, ZS Luďka Čajky
Zlín
Vítkovice
5:4
(0:1, 2:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Popelka (Kundera), 32. Kovařík (Popelka, Kundera), 53. Popelka (Kovařík, Haloda), 57. Mika (Urbanec, Janeba), 60. Kovařík (Janota, Zbořil) - 10. Richter (Deutsch), 27. Deutsch (Štencel.), 36. Štencel (Walker), 39. Walker (Richter). Rozhodčí: Dědek - Čech, Trunečka. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 25:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 5:4.

Rozum - Řezáč, Janota, Kundera, Zbořil, Kovařík, Strojil, Haloda, Talán, Matula, Macharáček, Popelka, Urbanec, Janeba, Kratochvil, Sedláček, Mika, Tomiga, Doležálek, Al Marius.

Kubáň - Král, Tomi, Štencel, Hawlík, Illéš, Němec, Jonáš, Česlík, Hudeček, Richter, Deutsch, Cabák, Holý, Blahuta, Pasker, Walker, Bail, Chvostek.

Zlínští začali v rychlém tempu a favorita z Vítkovic zaskočili tvrdou hrou. Hned v úvodu zápasu si zlínský tým vynutil přesilovku, ale gól se jim vstřelit nepodařilo. V následujících minutách byl Zlín výrazně lepší a vytvořil si hned několik šancí. Tu největší vypracovala dvojice Matula, Sedláček, ale závar před brankou Slezanů gólem neskončil, puk minul konstrukci o několik centimetrů. Aktivnější žlutomodří svého soupeře přehrávali.

V 10. minutě zápasu se ale po střele Zdeňka Deutsche dostal k dorážce Karel Richter a otevřel tak stav utkání.Hra se poté vyrovnala a ani jeden z týmů neměl navrch. V přesilové hře se Zlíňanům podařilo vytvořit si tlak a několikrát slibně vystřelit, domácí byli lepší i po přesilovce, ale své úsilí v branku nepřetavili. V závěru třetiny si početní výhodu vyzkoušeli i hosté, ale taktéž se jim nevedlo dobře.

Hosté přesilovku, která se přenesla do druhé třetiny, nevyužili. Naopak Ševci zahrozili z protiútoku. Karel Kundera v situaci tři na dva přenechal kotouč Michalu Popelkovi, který z první vystřelil nad Malíkův beton a vyrovnal stav zápasu. V 26. minutě rozhodčí Dědek odpískal souběžné tresty pro hráče obou celků a následovala hra čtyř proti čtyřem. Nebezpeční byli domácí, hrozili Janeba a Doležálek. Potvrdilo se staré hokejové klišé: nedáš, dostaneš. Z akce na druhé straně hřiště totiž gól padl. Nahození Zdeňka Deutsche od modré tečoval jeden z bránících hráčů a kotouč přeplachtil klečícího Kevina Rozuma.

Defenzivní hra Vítkovic pokračovala, a tak se iniciativy opět zmocnili domácí. Berani založili akci v obranném pásmu. Kotouče se zmocnil Lubomír Kovařík, který své sólo zakončil pumelicí. Střela se otřela o tyč a zapadla za záda Kubáně. Odpověď Vítkovic na sebe nenechala dlouho čekat. Haloda byl v brankovišti soupeře příliš důrazný a hosté měli přesilovku. Tu bleskově využil Jan Štencel. Po přihrávce od Nathana Walkera z první vystřelil a úsilí jeho spoluhráčů v brankovišti se vyplatilo. Rozum měl zakrytý výhled a nikým netečovaný puk zaplul do brány. Podle stejného vzorce se prosadil o tři minuty později i australský obránce Nathan Walker a zvýšil tak již na 4:2 z pohledu Vítkovic.

Do třetí třetiny nastoupily týmy aktivně, ale Vítkovičtí jakoby měli více sil. Domácím se dařilo vytvořit tlak pouze v přesilovce. Slezané útočili z brejků, ve vlastním oslabení dokonce nastřelili tyč. Beranům rozhodně nechyběla snaha s výsledkem něco udělat, ale proti precizní obraně soupeře se jim příliš nedařilo. V 50. minutě Sedláček tvrdým hitem poslal k ledu jednoho z hostujících hráčů a hra musela být přerušena. Ihned poté se ve velké šanci ocitl Popelka, ale jeho zakončení chyběla přesnost. Další minuty nabídly velmi pohledný hokej. Berani v přesilovce doráželi na Kubáně, ale ten se dlouhou dobu držel. Domácí však přesilovku přece jen využili. Postaral se o to Michal Popelka, který po ideální přihrávce od Kovaříka překonal přesunujícího se Kubáně.

Snížení vlilo domácím krev do žil a začali více bruslit. Vítkovičtí přesto měli kotouč často na hokejkách, ale jejich akce zastavovaly nepřesnosti.V čase 56:17 se ke kotouči dostal na modré Vít Mika a tvrdě vystřelil. Jeho střela propadla Kubáňovi za záda. Už to vypadalo, že zápas bude pokračovat prodloužením, ale v čase 19:34 dostal Lubomír Kovařík dlouhou přihrávku od Janeby a v samostatném úniku překonal Kubáně mezi betony. Ve zbývajícím čase si Vítkovice vytvořily tlak a čtyři vteřiny před koncem dokonce nastřelily tyčku, ale domácí už náskok ubránili.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Myslím si, že to bylo velice dobré utkání, dobrý soupeř, dobré tempo. Z mého pohledu jsme byli aktivnější, měli jsme víc ze hry. Soupeř využil všechny svoje šance, dostali jsme nešťastné góly. Projevila se síla mužstva, zápas jsme otočili ze stavu 2:4 a máme tři body, za výhru jsem rád. Na Vítkovice jsme se nijak speciálně nepřipravovali, jen jsem se kluky snažil namotivovat, říkal jsem jim, ať si věří.