Vítězný vstup do nového roku! Junioři doma udolali Salzburg

Zlínští junioři se radují z výhry nad Salzburgem, ztracenému náskoku navzdory. Mladí Berani vedli na začátku druhé třetiny už o tři góly a dlouho to vypadalo, že si náskok pohlídají. To se nakonec nestalo, Rakušané v závěru dokázali vyrovnat. Obrat jim však Zlínští nedovolili – hned po dvanácti vteřinách prodloužení rozhodl Matěj Sebera o vítězství a dvou bodech do tabulky.
31.kolo, ne 5.1.2020, ZS Luďka Čajky
Zlín
Salzburg
4:3p
(2:0, 1:1, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Holík (Sebera, Dobiáš), 16. Janošek (Fajkus, Dobiáš), 23. Fajkus (Janošek, Holík), 61. Sebera (Jaroněk, Fajkus) – 39. Hengelmüller (Obu, Maier), 55. Borzecki (Szuber), 57. Hložek (Szuber, Maier). Rozhodčí: Maršálek – Kleprlík, Blažek. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 56. Střely na branku: 54:31. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.

Kořének – Janošek, Riedl, Holík, Jaroněk, Mikulík, Pavlas – Handl, Sebera, Weintritt, Lekeš, Podešva, Kozubík, Luža, Hrazdira, Dobiáš, Fajkus, Frömel, Chludil.

Quapp – Obu, Schwaiger, Menner, Szuber, Reich, Hadamczik – Cimmerman, Hänelt, Lutz, Maier, Leonhardt, Hengelmüller, Borzecki, Pronin, Wolf, Bjerrum, Hložek, Müller.

Do utkání vstoupil lépe Salzburg, který působil živějším dojmem a v úvodních minutách se tlačil do útočného pásma, co to jen šlo. Mladí Berani ovšem začátek ustáli a brzy se také oni dostali do zápasu. Především jim pak pomohla první přesilová hra v polovině třetiny, kterou využil Karel Holík. Od té doby byli Zlínští nebezpečnější, častěji se dostávali do šancí. A tato hra domácím přinesla také druhý gól – Sebastian Fajkus poslal v přečíslení puk na Jáchyma Janoška, jehož okamžitá střela propadla brankáři Nikitovi Quappovi do sítě.

Ve druhé části pokračovali Zlínští tam, kde před přestávkou skončili. Hned v první minutě měl Sebastian Fajkus dobrou příležitost, když ujel domácí obraně. Brankář Nikita Quapp ho ale vychytal. Ovšem o dvě minuty později už byl zlínský útočník úspěšný. Domácí bleskově využili přesilovku – puk se dostal na modrou čáru k Jáchymu Janoškovi, jehož tvrdou ránu tečoval Sebastian Fajkus do horního rohu branky. V tu chvíli se zdálo, že mladí Berani mají utkání pod kontrolou. Salzburgu však přece jen svitla naděje na zdramatizování – stalo se tak v závěru třetiny, kdy Maxmilian Hengelmüller využil přesilovku a snížil ztrátu hostů.

Ve třetí třetině Zlín nepolevil a nadále se tlačil do střeleckých pozic. Tento přístup se mladým Beranům dlouho vyplácel, neboť díky tomu drželi puk daleko od své branky a nepouštěli Salzburg do nějaké větší honby za vyrovnáním. Ovšem hosté bojovali a čekali na svou šanci, která opravdu přišla. Necelých šest minut před koncem se Jakub Borzecki prodral ze strany až do zakončení a podél betonu Michala Kořénka zasunul puk za čáru. Tři minuty před sirénou pak vyrovnal Martin Hložek, který zakončil svůj samostatný únik přesnou střelou k pravé tyči.

Ztracené vedené mrzelo, ovšem dva body jsou lepší než jeden. Toho si Zlínští byli moc dobře vědomi a hned v úvodu prodloužení definitivně zápas ukončili. Matěj Sebera po dvanácti vteřinách překonal ze strany brankáře Salzburgu a rozjásal své spoluhráče.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Kristek (PSG Berani Zlín): Utkali jsme se s kvalitním, dá se říct mezinárodním, celkem a odehráli jsme s ním slušný zápas. Mají v týmu hráče, kteří dobře bruslí a jsou technicky vybavení. Naši kluci bojovali, hráli jako tým. Škoda jen toho konce – doufali jsme, že zápas dotáhneme v základní hrací době, ale staly se tam nějaké individuální chyby, po kterých Salzburg vyrovnal. Nakonec se ukázalo, že jsme si vítězství zasloužili asi o trošičku víc, a zvládli jsme prodloužení.