Junioři zvládli přestřelku proti Hradci, zvítězili po nájezdech

Nejstarší mládežnický výběr Zlína zaznamenal druhé extraligové vítězství v řadě. Proti Hradci sice junioři inkasovali jako první, ještě v první třetině však dokázali skóre otočit a v dalším pokračování zápasu Východočechům několikrát odskočili. Hradečtí celkem třikrát srovnali, o svém vítězství proto mladí Berani definitivně rozhodli až v samostatných nájezdech, které ukončil v šesté sérii Matěj Mikulík. V sobotu Zlínští hostí na domácím ledě Pardubice.
5.kolo, pá 24.9.2021, PSG aréna
Zlín
Hr.Králové
6:5sn
(2:1, 2:3, 1:1 – 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Talafa (Luža), 19. Frömel (Talafa, Luža), 24. Martinec (Masař, Mikulík), 32. Chludil (Frömel), 57. Luža (Mikulík, Frömel), rozh. náj. Mikulík – 10. Budina (Červenka), 27. Naar (Šimek, Perička), 31. Beneš (Novotný), 35. Šedivý (Naar, Šimek), 59. Idžan (Boukal). Rozhodčí: Škach – Blažek, Kučera. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 176. Střely na branku: 39:33. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4, 5:5. 6:5.

Synek – Kunst, Burian, Nábělek, Mikulík, Talafa, Riedl, Kráčalík – Tomeček, Handl, Martinec, Horský, Dědek, Masař, Frömel, Luža, Chludil, Laciga.

Tichý – Boukal, Červenka, Havlíček, Naar, Perička, Pelda – Šimek, Budina, Kašpar, Vaňkovský, Jirků, Novotný, Idžan, Janda, Šedivý, Pilný, Beneš.

Již první třetina naznačila, že dnešní zápas bude opravdu gólově bohatý. Nejprve skórovali v deváté minutě hosté zásluhou Matyáše Budiny, ale na zlínskou odpověď jsme nemuseli dlouho čekat. O půl minuty později se totiž po přihrávce Dominika Luži prosadil obránce Tadeáš Talafa, který tak zaznamenal svou první branku po návratu do zlínského dresu.

Berany gól pořádně nakopl a v dalším průběhu první periody byli aktivnějším týmem. Přesilovku žlutomodrých ještě Východočeši přežili, ale nápor domácích na konci třetiny už ne. Výbornou šanci Dominika Luži sice ještě Jakub Tichý pokryl, jenže za několik málo vteřin už nestačil na střelu Šimona Frömela, do šaten se tedy šlo za stavu 2:1 pro ševce.

I po přestávce byli domácí při chuti, což vedlo k jejich třetí brance. O tu se postaral nejproduktivnější Beran Tomáš Martinec, který zakončil nádhernou individuální akci a překonal tak brankáře Jakuba Tichého. A o pár vteřin později mohlo být pro Zlín ještě veseleji, za Tichým ale zvonila pouze tyč.

Když se ale nechal vyloučit zlínský útočník Jakub Masař, Mounfield se chytil nabídnuté šance a přesilovku dokázal využít zásluhou Jakuba Naara. Vzápětí bylo dokonce vyrovnáno, v polovině základní hrací doby hosté ujeli do přečíslení dva na jednoho a nekompromisní rána Michala Beneše propadla až za Tobiáše Synka.

Vyrovnaného stavu si ale Hradec dlouho neužil, neuběhla ani minuta a Lukáš Chludil vrátil Beranům vedení. Východočeši se pokusili zaskočit domácí dalším přečíslením, proti byl ale beton Tobiáše Synka.

V další přesilovce se ale hosté už prosadili. Daniel Šedivý stál na konci krásné akce a zasunul puk za bezmocného Synka. Mounfieldu vlila vstřelená branka novou energii do žil, ševce ale držel jejich gólman a stav 4:4 tedy vydržel až do druhé přestávky.

Největší šanci na startu závěrečné části měl Michal Tomeček, který ale v souboji jeden na jednoho Jakuba Tichého nepřekonal. Po nevybíravém zákroku na Lukáše Chludila se utkání přiostřilo, vše ale zůstalo v mezích fair play.

Zlín byl v druhé polovině třetí třetiny aktivnější a po zásluze skóroval Dominik Luža. Už to pomalu vypadalo na zlínskou výhru, ale opak byl ale pravdou. Vito Idžan se trefil v 59. minutě a poslal duel do prodloužení.

V začátku nastavení byli aktivnější hosté, ale vyložené šance jsme se nedočkali ani na jedné straně, takže zápas dospěl až do samostatných nájezdů.

Prvního úspěšného střelce jsme mohli vidět ve druhé sérii, a to když domácí poslal do vedení Adam Laciga. Skóre následně otočili Tomáš Perička a Michal Beneš, takže Šimon Frömel už musel proměnit, což se mu podařilo. Vítěznou branku si nakonec připsal v šesté sérii obránce Matěj Mikulík po perfektně provedeném nájezdu, čímž Berani oloupili dosud suverénní Hradec Králové o dva body.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): Moc dobře jsme věděli, že dnes přijede jeden z nejlepších mančaftů v extralize, který za poslední čtyři zápasy dostal jen tři góly a myslím si, že jsme dnes ukázali velkou touhu Hradec porazit. Zápas měl určitě své parametry, hrál se dobrý hokej. Je dobře, že jsme dokázali otočit nepříznivý stav, na druhou stranu je škoda, že když jsme vedli, tak jsme nepřidali čtvrtý gól. Soupeř se potom dokázal vrátit do zápasu díky přesilovkám. Na konci jsme ještě dali na 5:4, tři body byly blízko, ale jsem rád že se kluci nepoložili a věřil jsem, že s naší energií uhrajeme ten zápas už tři na tři, ale i v této disciplíně jsme čelili velké kvalitě. Jsem šťastný i za kluky, že jsme nakonec vyhráli v nájezdech. Šimon Frömel dal gól pod velkým tlakem a Matěj Mikulík poté rozhodl. Jsme rádi za dva body proti silnému soupeři a věřím, že to pro nás bude povzbuzení do dalších bojů.

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Oproti předešlým zápasům to bylo takové divočejší utkání. Obě mužstva nebyla tak precizní v obraně a bylo to jako na houpačce. V jednu chvíli jsme prohrávali o dva góly a dokázali jsme se do zápasu vrátit. A i přes to, že jsme čtyři minuty před koncem inkasovali na 3:4, jsme ještě dokázali vyrovnat a v posledních minutách jsme mohli utkání zvrátit na naši stranu. Ale remíza po 60 minutách byla vzhledem k průběhu asi zasloužená. Na nájezdy byli šťastnější domácí a berou dva body, ale s bodem jsme spokojeni.