Úspěšný dvojzápas juniorů, doma porazili také Kladno

Po dvou bodech proti Spartě získali Zlínští další tři v utkání proti Kladnu. Poslední celek tabulky byl nepříjemným soupeřem a na Zimním stadionu Luďka Čajky se ujal vedení. Velkou vzpruhou pro Berany byl vydařený závěr první třetiny, kdy skóre otočili. Po přestávce sice Kladenští ještě srovnali, ve druhé polovině utkání však zlínští hokejisté definitivně soupeři odskočili a dovedli zápas do vítězství 5:2. Další duel mají junioři na programu ve středu v Pardubicích.
23.kolo, so 4.12.2021, ZS Luďka Čajky
Zlín
Kladno
5:2
(2:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Dědek (Čechmánek, Martinec), 20. Luža (Laciga, Kunst), 30. Tomeček (Dědek), 38. L. Heš (Masař, Riedl), 51. Talafa (Luža, Laciga) – 16. Hurta (Sachr), 22. Vimmer (Koštoval, Hrabík). Rozhodčí: Obadal, Grygera – Mikšík, Blažek. Vyloučení: 3:5, navíc Kráčalík (ZLN) 5 min + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Synek – Kunst, Burian, Talafa, Nábělek, Velikovský, Riedl, Kráčalík – Tomeček, Martinec, Dědek, Masař, L. Heš, Frömel, Luža, Chludil, Čechmánek, Laciga.

Burda – Strnad, Staněk, Koštoval, Funk, Sýkora – Hurta, Kočka, Šimek, Šíma, Hrabík, Sachr, Kuzďas, Kouba, Vimmer.

Berani vstoupili do utkání aktivně, což neslo své ovoce – už půl minuty po zahájení zápasu šli Rytíři do čtyř. Domácí čekala přesilovka a nechybělo mnoho, aby právě v početní výhodě šli žlutomodří do vedení. Obránce Tadeáš Talafa projel do hloubi útočného pásma a trefil tyč.

Hosté nakonec oslabení zvládli a postupně začali přebírat pomyslné otěže zápasu. Nejlépe se jevil útočník Tomáš Šíma, který hned dvakrát vyzval Tobiáše Synka na souboj ve vyložené šanci, ale ani jednou neuspěl. Pět minut před koncem první dvacetiminutovky Rytíři zužitkovali svou aktivitu a překvapivá střela Vojtěcha Hurty zaplula až za brankáře Beranů.

Zdálo se, že první třetinu vyhrají Kladenští, ale závěr periody patřil žlutomodrým! Nejdříve se dvě minuty před sirénou trefil Matyáš Dědek, jenž využil zmatku v soupeřově obraně po akci Jakuba Čechmánka a dorazil puk za Maxmiliána Burdu. Pouhé dvě vteřiny před koncem první třetiny Berani dokonce otočili vývoj zápasu. Dominik Luža vyslal střelu, která ještě lízla pravou tyč, ale poté úspěšně zamířila do sítě.

Ševci tak díky skvělému závěru zasadili Rytířům tvrdý direkt a do kabin se šlo za stavu 2:1.

Nedlouho po zahájení druhé třetiny hosté dokázali vyrovnat. Štěpán Vimmer v přesilovce šikovně tečoval Koštovalovu pobídku od modré čáry a překonal Tobiáše Synka. Mladého forvarda vstřelená branka nabudila a o chvíli později se zjevil v další obrovské šanci. Tentokrát ale zasáhl skvělý brankář Synek, jenž nechal vyniknout svůj beton.

I Berani zahrozili a dokonce prostřelili Maxmiliána Burdu, kterého ale zachránila dobře postavená pravá tyč! Ševci si však vedení přece jen vzali zpět. Michal Tomeček si vzal puk bezprostředně po vhazování a jeho neskutečně povedená rána skončila až v síti.

V polovině zápasu to ve středním pásmu přehnal s důrazem Jakub Kráčalík, za což ho rozhodčí poslali do sprch. Rytíři ale nedokázali pětiminutovou přesilovku využít, a dokonce se jednou museli i bránit – to když Šimon Frömel ukázal velký důraz v útočném pásmu a ohrozil branku Maxmiliána Burdy.

Přesilovku poté dostali také domácí. Lukáš Heš ukořistil puk po ráně kapitána Vojtěcha Riedla a dopravil jej mezi tři tyče.

Do třetí třetiny vstoupili hosté s jasným plánem: vyrovnat a dovést utkání do prodloužení. Ladislav Funk hned v úvodu projel brankovištěm, ale trefil pouze boční síťku. V dalším průběhu závěrečné části hry neuspěl ani Tomáš Šíma a především dvojice Tomáš Vimmer, Filip Šimek. Právě Šimkova dorážka z úplně prázdného brankoviště mohla vrátit Rytíře do zápasu, ovšem kladenský hráč v rozhodujícím okamžiku promáchl.

Žlutomodří si připravili odpověď. Obránce Tadeáš Talafa se prohnal po levé straně na hrot útoku a precizně vypálil, čímž přidal pojistku na 5:2. Blízko gólu byl ještě Filip Sachr, jenž započal zpoza brány drtivý tlak hostů v brankovišti, který se ale zastavil pouze na tyči! Více toho už sobotní duel nepřinesl. Rytíři v závěru tušili, že dnes neuspějí a ani se nepokusili odvolat brankáře.

Ohlasy trenérů

Oldřich Horák (PSG Berani Zlín): Kladno pro nás bylo nepříjemným soupeřem, jsou dole. Pro nás to byly povinné tři body – zároveň ale náročné tři body, protože Kladno nehrálo vůbec špatně.