Dobrá druhá třetina nestačila. Junioři podlehli o gól brněnské Kometě a v tabulce spadli za ní

Zlínští junioři si připsali první říjnovou porážku. V moravském derby s Kometou Brno se jim sice povedla druhá dvacetiminutovka, během níž si vypracovali náskok dvoubrankový náskok, ve třetí části ale selhali. Soupeř dokonal pět minut před uplynutím základní hrací doby obrat a na tento moment už Berani nedokázali nijak zareagovat. Jihomoravanům tak podlehli 3:4 a v tabulce extraligy juniorů se propadají za ně na 11. místo.
13.kolo, pá 14.10.2022, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Kometa Brno
3:4
(0:0, 3:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 28. Čechmánek (Zavřel), 29. Marek (Frömel, Heš), 34. Kaláč (Tomek, Urban) – 21. Svoboda (Bárta), 43. Boltvan (Otava, Bělohlav), 48. Cakl (Řehák, Ulbricht), 56. Horváth (Moravec, Harmim). Rozhodčí: Obadal, Šudoma – Kučera, Smetková. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Střely na branku: 44:40. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4.

Málek – Burian, Nábělek, Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Velikovský, Kráčalík – Kaláč, Děděk, Matušů, Urban, L. Heš, Marek, Chludil, Laciga, Čechmánek, Ramert, Tomek, Frömel.

Kavan – Řehák, Fajmon, Eich, Svoboda, Ulbricht, Němec – Rakus, Otava, Šantora, Horký, Masař, Bělohlav, Harmim, Nesvadba, Boltvan, Bárta, Horváth, Moravec, Cakl.

Úvodních dvacet minut příliš zajímavé hokejové podívané nenabídlo. Hráči ve žlutých dresech se celkově prezentovali rozhodně ofenzivnějším hokejem než soupeř, jenž měl jen pár krátkých útočných výpadů, nic z toho ale nevytěžili. Nejaktivnější byl na ledě jednoznačně Lukáš Heš, jenž se pokusil o pár zajímavých individuálních akcí. Ani on nicméně nedokázal vymyslet nic, co by vedlo k brance. Asi nejblíže byl paradoxně ve vlastním oslabení, kdy se utrhl brněnským bekům a ujížděl sám na hostujícího brankáře Kavana, jenž si však zakončení mezi betony pohlídal.

Ve druhé třetině už bylo o poznání živěji a padly rovnou čtyři branky. Hned po minutě se podařilo otevřít skóre hostům. Denis Svoboda dorazil střelu svého jmenovce Bárty, jíž zlínský gólman Málek vyrazil jen vedle sebe. Ve zbytku třetiny však strážce domácí svatyně své spoluhráče držel a připsal si nemálo důležitých zákroku, což otevřelo Beranům cestu k úplnému otočení vývoje zápasu ve svůj prospěch.

V čase 27:07 bylo vyrovnáno, když tvrdou střelu Matěje Zavřela v přesilové hře těsně před hostujícím gólmanem tečoval Jakub Čechmánek a o necelé dvě minuty později už šli žlutomodří do vedení. Šimon Frömel sice Jana Kavana už překonal, kotouč ale po jeho zakončení zůstal ležet za brankářovým betonem na brankové čáře, a tak jej pohotově doklepl Richard Marek. Zaslouženou třetí brankou vyšperkoval druhou část zápasu Filip Kaláč, jemuž se povedlo výborně vybruslit nechráněně do předbrankového prostoru. První zakončení mu brněnský brankář ještě vyrazil, po následné dorážce se už ovšem mohl jet radovat.

Ve třetí třetině se ale hra diametrálně otočila a aktivitou hýřili hráči hostující Komety Brno. Přesilovku hned zkraje dvacetiminutovky využil po kombinaci Bělohlava s Otavou Adam Boltvan a vlil spoluhráčům ještě více krve do žil. Ti po pěti minutách přišli i s vyrovnávací brankou, o níž se postaral Ondřej Cakl, jemuž k radosti zřejmě pomohla i teč některého ze zlínských beků. Poté se hra znovu relativně vyrovnala.

Brno se ale pět minut před koncem dočkalo otočení zápasu. Laciga chyboval v rozehrávce, načež se Kometa zmocnila kotouče v útočném pásmu a vytvořila si akci, na jejímž konci byl skórující Kevin Horváth. V závěru už se Berani vůbec nedostali k vypracování jakékoliv možnosti na vyrovnání a museli se tak smířit s nepříjemnou porážkou 3:4, po níž se propadli za svého pátečního soupeře na 11. místo.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): Zápas jsme si prohráli sami vlastní disciplínou, nebo spíš nedisciplínou. Hráli jsme dobře jenom dvacet minut ve druhé třetině. Štěstí nám dneska ani nemohlo jít naproti, protože jsme byli dvě třetiny horší a nezasloužili jsme si bodovat.

Jan Zachrla (hlavní kouč HC Kometa Brno): Pro nás v téhle fázi, kdy jsme nezvládli doma zápas s Plzní, samozřejmě velmi důležité vítězství. Tentokrát jsme hráli trochu víc s grácií. V té třetí třetině už jsme soupeře přehrávali a tam se ten zápas lámal. Po té desetiminutovce ve druhé třetině, kdy nám soupeř v podstatě odskočil a měl jasně navrch, jsme ho přehrávali a zaslouženě zvítězili.