Junioři zaskočili Pardubice, všechny góly nasázeli ve třetí třetině

Junioři se vrací na vítěznou vlnu, po Třinci si poradili i se svým nejbližším tabulkovým rivalem z Pardubic. Duel s Dynamem dlouho nenabídl ani jednu branku, domácí otevřeli skóre až krátce před druhou sirénou. Gólů ale nakonec padlo víc než dost, protože mladí Berani ve třetí třetině během jedné minuty otočili průběžný stav a následně dvěma trefami zareagovali na pardubické vyrovnání, dvě branky si připsal nejlepší zlínský střelec Martin Vaculík. Východočeši ještě snížili, ale nic to nezměnilo na tom, že si ševci domů povezou tři body.
26.kolo, so 25.11.2023, Enteria arena
Pardubice
Zlín
3:4
(0:0, 1:0, 2:4)

Branky a nahrávky: 40. Pavlata (Kaštánek), 53. A. Fiala (Gromadzki, Pavlata), 57. Kalužík (Gromadzki, Kaštánek) – 46. Čechmánek (Klimek, Pilát), 46. Vaculík (Heš, Horský), 53. Vaculík (Mikel, Heš), 55. Pilát. Rozhodčí: Čuňočka, Mejzlík – Augusta, Landsmann. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.

Vilém – Kubánek, Koudelka, Rájek, Chabada, Hebek, Kaštánek – Tomas, Gromadzki, Š. Bartoň – Kalužík, D. Burda, A. Fiala – Pilař, Jevtěchov, Jaša – Helikar, Pavlata.

Kowalczyk – Šišák, Špaňhel, Mikel, Burian, Zavřel, Nábělek – Pražan, Urban, Klimek, Pilát, Tomek, Pešák, Nekvapil, Heš, M. Horský, Martin Holba, Vaculík, Čechmánek.

První třetina sobotního utkání se nesla v duchu vyrovnaného souboje, oba celky ukazovaly na ledě kvalitní hokej a především obranu, jelikož branka i po velkém množství šancí Pardubic i Zlína nepadla. Pardubice měly v desáté minutě výhodu přesilové hry, stejně tak po necelých pěti minutách Zlín, ale obě početní výhody zůstaly nevyužity.

Na začátku prostřední dvacetiminutovky zbývalo Pardubicím obránit posledních pár vteřin oslabení, jehož konec poté nakonec přinesl zajímavou šanci. Z trestné lavice naskočil do hry Yevtiekhov, kterému rovnou přišla na hokej přesná přihrávka a dostal se do úniku, Kowalczyka v bráně ale vymíchat nedokázal. Na branku se v utkání čekalo až do 39. minuty, kdy se do samostatného úniku dostal tentokrát Dominik Pavlata a zakončil jej krásnou ranou pod horní tyč zlínské klece – 1:0.

V závěrečné třetině se s góly roztrhl pytel. Zlín otočil skóre dvěma góly v rozmezí půl minuty. O první z nich se postaral Jakub Čechmánek, jenž se dostal k odraženému kotouči a zametl jej za brankářova záda – 1:1. Zanedlouho nahodil puk na domácího gólmana Martin Vaculík, a i když se zdálo, že brankář kotouč zastavil, předmět se nakonec pomalu dokutálel až za brankovou čáru – 1:2. Pardubice poté na akci Zlína odpověděly sedm minut před koncem, kdy z předbrankového prostoru překonal brankáře Zlína Adam Fiala2:2.

Hosté na nic nečekali a utkání strhli na svou stranu v dalších pár vteřinách, po zmatcích před klecí Dynama se trefil Martin Vaculík2:3. Následně měli domácí šanci zápas znovu vyrovnat, když přišla přesilová hra. Namísto toho ale Zlín pokračoval ve střelecké formě a i v oslabení dokázal Tomáš Pilát procedit kotouč do brány i přes pardubickou obranu – 2:4. Domácí celek se zmohl na poslední odpor těsně po konci oné přesilové hry, kdy se po souhře s Gromadzkim trefil Tadeáš Kalužík, střílející z levého kruhu – 3:4. Pardubice v posledních vteřinách dostaly navíc ještě dva tresty, tudíž je čekala hra pět na tři a na risk hry bez brankáře nedošlo. Tři body si tak do tabulky východu po těžkém utkání zapisuje Zlín.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (Berani Zlín): Dnes jsme podali kolektivní bojový výkon. Podpořil nás výborný výkon brankáře, na který navázali i všichni hráči v poli. Vítězství se rodilo v bojovnosti, myslím si, že v těch důležitých fázích zápasu jsme měli i štěstí, ale štěstí přeje připraveným. My jsme dnes za ty tři body rádi.