Dorostenci zvládli derby, Kometu srazili v nájezdech!

Zlínští dorostenci dnes sehráli divoké derby s Kometou, odvěkého rivala nakonec po otočce srazili v nájezdech, které rozhodl přesnou ranou František Coufalík. Berani tedy zapisují druhou výhru v nastaveném čase a vylepšují se na čtyři body ze čtyř zápasů. Další utkání sehrají zlínští mladíci v pátek na ledě třineckých Ocelářů.
4.kolo, so 14.9.2024, CCM Aréna
Zlín
Kometa Brno
5:4sn
(0:2, 2:0, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Jo. Marek (Riedl, Kočica), 39. Matula (Venený, Mi. Sedláček), 44. Kočica (T. Páže, Číhal), 59. Matula (Riedl, Kočica), rozh. náj. Coufalík – 2. Hartl (Hoďovský, Halaš), 15. Petrčka (Šichtař, Halaš), 52. Daněk (V. Kubín, Šichtař), 56. Panasenko (Hartl, Halaš). Rozhodčí: Poláček – Mikšík, Jurčík. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 113. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4, 5:4.

Kocyan – Frömel, Kubečka, Provazník, Číhal, Coufalík, F. Sedláček, Mi. Sedláček – Venený, T. Páže, Riedl, Škrip, Dubrava, Matula, Husák, Kočica, Jo. Marek – Pánek.

Kotas – Bína, Polák, Panasenko, Beroun, Krämer, Zuščák, Hoďovský – Petrčka, Halaš, Hartlm Šichtař, Kukleta, Daněk, Selič, V. Kubín, Prchal.

Zlínští dorostenci před zápasem s Kometou moc dobře věděli, že potřebují zvítězit. Prohráli totiž dvakrát v řadě a další porážka na jejich konto by ještě více srazila jejich sebevědomí. Hned od úvodních minut to však s nimi vypadalo bledě. Brno totiž nastoupilo do utkání tím nejlepším možným způsobem a hned ve druhé minutě šlo do vedení. O výbornou teč se postaral Michal Hartl, který šikovně nastavil hůl do střely Alexeje Hoďovského a totálně tak zaskočil Richarda Kocyana – 0:1.

Od té doby patřilo utkání hostům. Ti podnikali jeden útočný výpad za druhým a Berani se nemohli absolutně k ničemu dostat. Z dominance Komety tak vyplynul i druhý gól, který měl na svědomí Tomáš Petrčka. I on se prosadil díky teči, ta však byla mnohem šťastnější, jelikož se kus gumy odrazil od jeho výstroje a zamířil si to přímo do sítě, přičemž Kocyan nemohl nic dělat, protože vůbec nevěděl, kde se puk nachází – 0:2. Hosté si tak odnášeli do šaten zasloužené dvoubrankové vedení, ševci se navíc k ničemu nedostali a pokud chtěli se zápasem něco dělat, museli toho hodně změnit.

A to Berani skutečně udělali, čemuž nejspíš pomohli trenéři, kteří hráčům během přestávky promluvili do duše. Žlutomodří hráli po přestávce jako vyměnění a to brzy přineslo kýžený výsledek. Ve 28. minutě tak na bylo na světě snížení. Jonáš Marek dobře číhal v předbrankovém prostoru a po zakončení Antonína Riedla si bleskově našel kotouč a překonal Jana Kotase – 1:2. Domácí od té doby začali pořádně tlačit a dostávali se do jedné šance za druhou. Z dorážky se mohl prosadit Riedl, ale selhal, podobně dopadl při své individuální akci Jakub Škrip, který pálil těsně vedle.

Krátce před druhou sirénou se přece jen aktivita ševců měla zmenšit, jelikož Riedl musel jít odpykat dvouminutový trest. Místo toho ale přišlo překvapivé vyrovnání! Jiří Venený fantasticky zapracoval při napadání, dostal se s kotoučem před bránu, kde o něho sice přišel, avšak kus gumy se odrazil k Adamu Matulovi, který střelou z první zaskočil brankáře Komety – 2:2. Mladí Berani tak po vydařené druhé třetině dotáhli dvoubrankové manko a znovu se začínalo od nuly!

Ani během pobytu v kabinách nepřestala v táboře Zlína panovat dobrá nálada, což bylo i nadále vidět na ledě. Obrat byl dokonán po výborné práci, kterou odvedl Tomáš Páže. Ten si našel odražený kotouč, obkroužil bránu a předložil kus gumy na hůl Vojtěcha Kočicy, jenž bez problémů zakončil do odkryté klece – 3:2! Domácí však v ten moment začali lehce ztrácet, což se projevilo dvěma nedovolenými zákroky a druhý už Kometa potrestala. Šimon Daněk dostal příliš mnoho prostoru před bránou, kde se dostal rovnou ke dvěma střelám a ta druhá už byla gólová – 3:3.

Zlín bohužel znovu doplatil na svou nedisciplinovanost o čtyři minuty později a rázem vedla Kometa. Čtyři vteřiny po začátku přesilové hry se na modré čáře napřáhl Jaroslav Panasenko, který odtud propálil vše, co mu stálo v cestě – 3:4. Najednou tak museli znovu iniciovat aktivitu domácí hokejisté, kterým se navíc velmi rychle krátil čas a za chvíli se už dostali pod obrovský tlak, navíc nedokázali využít přesilovou hru. Obrovská bojovnost se ale minutu před koncem přece jen vyplatila! Riedl zachytil špatnou rozehrávku protihráče a šel do přímého zakončení, které mu však nevyšlo. I přesto ještě dokázal kotouč dostat před bránu, kde čekal Adam Matula, jenž svým druhým gólem poslal zápas do prodloužení!

Neskutečně vyrovnané to bylo i v nastaveném čase, ale všichni hráči na ledě se neustále báli toho, že udělají nějakou chybu, kvůli čemuž se během pěti minut nekonala jediná větší šance ani na jedné straně. Rozhodovat tak museli samostatné nájezdy, kde je vždy potřeba štěstíčko. A to tentokrát stálo na straně Beranů, protože v posledním nájezdu rozhodl o zisku druhého bodu František Coufalík, který při nájezdu nic nevymýšlel a prostě kotouč poslal přesně k levé tyči. Dorostenci si tak připsali druhou výhru v sezóně a dobře se naladili na výjezd do Třince, který je čeká v pátek 20. září.

Ohlasy trenérů

Lubomír Vosátko (Berani Zlín): V první třetině jsme dostali takové nepříjemné góly, kdy soupeř vystřelil a následně střelu hezky tečoval. My jsme na to nedokázali vůbec reagovat, což musíme do budoucna zlepšit. O první přestávce jsme se s hráči pobavili a díky tomu začali mít lepší pohyb, lepší napadání a zajišťovali obránce, když drželi kotouč u mantinelu v útočném pásmu. Hra se úplně změnila a nakonec jsme si došli až k vyrovnání, protože kluci za tím chtěli jít. Nájezdy jsou vždy loterie a tentokrát to vyšlo.