Berani prohráli na Spartě 1:4, od většího gólového přídělu je zachránil brankář Huf

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v předposledním 59. kole základní části Tipsport extraligy 2021/22 na ledě O2 arény s týmem HC Sparta Praha 1:4. Berani nastoupili k zápasu opět s šesti juniory v sestavě a mohou děkovat brankáři Danielu Hufovi, že neodjeli z hlavního města s větším gólovým přídělem. Dvaadvacetiletý gólman pochytal pětatřicet střel Pražanů a pouze čtyři střely skončily za jeho zády. Sparta měla zápas od začátku ve své režii a v polovině duelu vedla již 3:0. Zlínští hokejisté využili na začátku třetí třetiny dvojnásobnou přesilovku, ale na zdramatizovaní utkání již nenašli odpověď. Jedinou branku dal Bedřich Köhler. Kubiš a spol. se rozloučí s extraligou v úterý 8. března domácím zápasem s Pardubicemi, začátek v 17:20 hodin.
59.kolo, ne 6.3.2022, O2 arena, Praha
HC Sparta Praha
Berani Zlín
4:1
(1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. min D. Tomášek (Chlapík), 23. Chlapík (M. Forman), 30. Z. Doležal (R. Horák, M. Jandus), 55. Chlapík - 43. Köhler (Suhrada, Kubiš). Rozhodčí: Hejduk, Kubičík – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 044. Střely na branku: 37:11. Zblokované střely: 9:6. Hity: 3:3. Vhazování: 42/63 (67%) - 21/63 (33%). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

J. Hudáček - Tomáš Dvořák, Matuškin, M. Jandus, D. Němeček, Jurčina, Moravčík, T. Pavelka - Řepík (C), Sobotka (A), M. Forman - D. Tomášek, Chlapík, Šmerha - Z. Doležal, R. Horák, Buchtele (A) - Dvořáček, Vitouch, J. Strnad. Trenéři: Jandač, M. Hořava, Hamara, Přikryl.

Huf - Riedl, M. Novotný, O. Němec (A), Talafa, Matyáš Hamrlík, Suhrada - Zabusovs, Honejsek, Kubiš (C) - Köhler, Hejcman, Okál - Chludil, Makarenko, P. Sedláček (A) - Fryšara, R. Veselý, Luža - J. Čechmánek. Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Oba soupeři se utkali podruhé v rozmezí šesti dnů. Zlínský gólman Huf poprvé zasahoval ve 3. minutě, když betonem vykopl do bezpečí Doležalovu střelu. Berani hráli od úvodních minut pozorně v obraně a v 8. minutě zahrozili po střele Zabusovse z prostoru pravého kruhu. Kvalita byla jednoznačně na straně Sparty a Huf měl hodně práce v 8. minutě. Nejdříve zasahoval po střele Němečka od modré čáry, poté zlikvidoval pumelici Janduse ze stejného místa. Hosté dostali po faulu Doležala výhodu úvodní přesilové hry, ale Pražané se v oslabení bez problémů ubránili. Ve 12. minutě se Sparta dostala do rychlého přečíslení dva na jednoho, produktivní Chlapík po přihrávce od Šmarhy netrefil odkrytou zlínskou klec. Aktivita domácího celku přinesla ovoce v 15. minutě, Chlapík vyvezl kotouč od útočného pásma, Huf jeho střelu vyrazil betonem a odražený kotouč doklepl do sítě nekrytý David Tomášek - 1:0. Sparta před první sirénou těsné vedení z přesilovky nenavýšila. V největší šanci neprotlačil volný Sobotka kotouč u tyčky do sítě. O domácí převaze svědčil počet střel v úvodních dvaceti minutách 15:1 ve prospěch Sparty!

Převaha Pražanů pokračovala i ve druhé třetině. Hned na začátku ve 23. minutě potrestali faul juniora Riedla, když nejproduktivnější hokejista extraligy Chlapík se zmocnil kotouče u mantinelu a z prostoru vhazování vyslal přesnou střelu k bližší tyči - 2:0. Berani za necelou minutu špatně vystřídali a za porušení pravidel pykali na trestné lavici. Výborný Huf zlikvidoval střely Sobotky, z prostoru brankoviště pálil Forman a hodně nebezpečná byla i střela Chlapíka. Už při rovnovážném stavu hráčů na ledě orazítkoval tyčku bombou od modré čáry obránce Matuškin. Ve 28. minutě se prodral do samostatného úniku Sobotku, ale zlínskou svatyni minul. Tlak domácích narůstal a byl po zásluze korunován třetím gólem. Ve 30. minutě se prodral za hostující obranu štírek Doležal, položil si Hufa a kotouč usměrnil do sítě - 3:0. Kubiš a spol. začali při stálé sparťanské útočné aktivitě kupit fauly a Zlín mohl děkovat jen Hufovi, že počet inkasovaných gólů nebyl vyšší. Gólman Beranů zkrotil střely Řepíka a Chlapíka.

Berani ještě zdramatizovali duel v úvodu třetí třetiny přesným zásahem při dlouhé přesilovce pět na tři v délce 84 vteřiny. Beci nahodili kotouč do útočnému pásma, zkušený Köhler se k němu dostal a z prostoru brankoviště ho zametl za brankáře Hudáčka - 3:1. Sparta si mohla vzít zpět tříbrankový náskok, ale proti byl Huf, který vystihl bekhendovou kličku Vitoucha. Za půldruhé minuty gólman Zlína skvěle zasáhl betonem před Sobotkou. Zuby si na něm vylámal v samostatném úniku i Strnad. Sparta v náporu nepolevila a v 55. minutě přidala ještě čtvrtý gól. Špatnou rozehrávku hostů vystihl Chlapík a přesnou ránou do horního růžku oslavil třicátý gól v sezoně - 4:1. Sparta si pojistila třetí místo po základní části a slavila přímý postup do čtvrtfinále play off, zatímco Berani se rozloučili s posledním venkovním zápasem extraligy prohrou.

Nejlepší hráči: Filip Chlapík - Daniel Huf.




Ohlasy trenérů

Josef Jandač (hlavní trenér HC Sparta Praha): "Zápas byl pro nás důležitý z pohledu, abychom uhráli první čtyřku, což se nám povedlo. Ta nám byla ještě donedávna hodně vzdálená. Výkon nebyl dobrý, ale tyhle zápasy se nehrají lehce. Pro nás to byla povinná výhra. Čeká nás ještě jedno utkání, poté máme pauzu. Musíme zapracovat na věcech, které nám ve hře vypadly. "

Luboš Rob (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Jeli jsme na led favorita. Sparta hraje o první čtyřku, zatímco my jsme chtěli být důstojným soupeřem. Nepředvedli jsme špatný výkon a neobdrželi nějaký debakl, z tohoto pohledu výsledek 1:4 bereme. První třetinu jsme nehráli špatný hokej, i když jsme nebyli směrem dopředu výrazní. Chtěli jsme spíše hrát ze zabezpečené obrany. Druhá třetina nebyla dobrá, Sparta získala velkou převahu a naštěstí to bylo jen 3:0. Ve třetí části jsme mohli v přesilovce pět na tři využít ještě více, ale bohužel v tuhle chvíli nemáme tým složený tak, abychom byli na tady schopni hrát vyrovnaný zápas. Sparta některé věci přehrávala a hrála to, co potřebovala."

Fotogalerie