Venkovní trip na západ se nevydařil. Po Plzni prohra i v Karlových Varech

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli utkání 52. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu HC Energie Karlovy Vary 1:5 a z venkovního dvojzápasu do západních Čech vyšli bodově zcela naprázdno. Po páteční prohře 0:4 v Plzni nevybojovali žádný bodový zisk ani v lázeňském městě. Kubiš a spol. sice začali aktivně, ale Energie byla produktivní a v 15. minutě vedla již 3:0! Berani ještě před první sirénou snížili nepříznivý stav, ale nadále se trápili při zakončení a další střelecký úspěch v průběhu duelu již nepřekonali. V pohodě hrající karlovarský tým přidal ve třetí třetině dva góly a dovedl zápas bez problémů do úspěšného konce. Jediný gól Zlína dal po šťastné teči kapitán Pavel Kubiš. Po další tříbodové výhře Kladna se ztráta Beranů na barážovou pozici v tabulce zvýšila již na rozdíl propastných sedmnácti bodů! Zlín hraje ve čtvrtek 17. února doma s Kladnem.
52.kolo, ne 13.2.2022, KV Arena, Karlovy Vary
HC Energie Karlovy Vary
Berani Zlín
5:1
(3:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. min Černoch (D. Mikyska), 14. Kulich (Weinhold, Vondráček), 15. T. Havlín (Hladonik, T. Rachůnek). 44. Pulpán (T. Rachůnek, T. Mikúš), 55. Vondráček (T. Havlín) - 19. Kubiš (Karafiát). Rozhodčí: Hradil, Šindel - Lederer, Gerát. Vyloučení: 3:7, navíc O. Němec (Zlín) na 10 minut a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (omezený počet). Střely na branku: 41:34 Zblokované střely: 7:13. Hity: 2:4. Vhazování: 30/65 (46%) - 35/65 (54%). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Habal - T. Havlín, Pulpán (A), Parkkonen, Dlapa, Weinhold, D. Mikyska, Tureček - Koblasa, T. Mikúš, T. Rachůnek (A) - Vondráček (C), Hladonik, Kulich - Kohout, Černoch, O. Beránek - Osmík, Jiskra, Redlich. Trenéři: Pešout, Mariška, Kněžický.

Huf - Gazda, M. Novotný, Suhrada, O. Němec, Ferenc (A), Matyáš Hamrlík - Mallet, Claireaux, Honejsek - Zabusovs, R. Veselý, Kubiš (C) - Michasenok, Hejcman, Köhler - Karafiát, Makarenko, P. Sedláček (A). Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Již ve 2. minutě bylo pořádně dusno před brankou Energie, když Ferenc nahodil střelu na domácího gólmana Habala, ale sražený kotouč nikdo ze zlínských hráčů nedopravil do sítě. Udeřilo na druhé straně, když Karlovy Vary daly z první střely hned první gól. Ve 3. minutě se prodral do útočného pásma Černoch a z prostoru kruhu vyslal střelu zápěstím, která skončila za překvapeným brankářem Hufem - 1:0. Zaskočení Berani se pomalu dostávali do tempa a pozornost Habala vyzkoušel po střele bekhendem Honejska. Zlínští si vynutili faul soupeře v a 7. minutě hráli úvodní přesilovku duelu. Hned na začátku početní výhody se natlačil před bránu ruský forvard Michasenok, ale domácí gólman byl včas u tyčky. Zlínští i přes nepříznivý stav vyvíjeli aktivitu, střelecké pokusy si připsali Makarenko a Zabusovs. Ve 13. minutě se dostal do samostatného úniku Mikúš, z prostoru mezikruží však mířil jen do betonů brankáře Hufa. Další minuty patřily Západočechům, kteří se prosadili i střelecky. Střela Weinholda ještě byla zblokována, nicméně z dorážky se nemýlil ve 14. minutě Kulich - 2:0. Za další minutu přidala Energie třetí gól a pomohla jí k tomu využitá přesilovka. Po přesné nahrávce od Tomáše Rachůnka trefil najetý bek Havlín růžek zlínské svatyně - 3:0. Co naplat, že Kubiš a spol. měli herní převahu, když efektivnější byli domácí. Zlín alespoň do první sirény zmenšil karlovarský náskok. V 19. minutě poslal od mantinelu naslepo kotouč Karafiát a kotouč před Habalem úspěšně tečoval kapitán Kubiš - 3:1.

Na začátku druhé třetiny se dostal podruhé do úniku Mikuš, ale bývalého spoluhráče Hufa opět nepřekonal. Prostřední perioda přinesla vyrovnaný hokej, i když na obou stranách byla viditelná nepřesnost. Vypracované střelecké příležitosti oba gólmani pochytali. Kubiš a spol. prahli po vstřelení kontaktního gólu, ale Berani byli nadále s koncovkou na štíru. V polovině duelu se neprosadili Novotný, Zabusovs a Sedláček. Hra byla hodně rozkouskovaná a přerušována řadou zakázaných uvolnění. Ve 34. minutě nastala po zlínském tlaku a po ráně Suhrady před domácí svatyní velká strkanice, po které byly rozdány menší tresty za hrubost. Energie hrála po faulu Köhlera v závěru třetiny další přesilovku. Největší šanci měl Kohout, naštěstí pro hosty orazítkoval jen tyč. Zlín mohl paradoxně skórovat v oslabení, Kubiš obešel po kličce Pulpána, ale Habala zblízka nepřekonal.

V úvodu druhé třetiny Sedláček fauloval, kapitán Kubiš za protesty vyfasoval dvouminutový trest a Energie hrála dvojnásobnou přesilovku pět na tři. Za pouhých 27 vteřin již využil ve 44. minutě pumelicí pod modré čáry obránce Pulpán - 4:1. Berani dále pykali za nedisciplinovanost, po prohřešku Němce se početní výhoda pět na tři pro domácí prodloužila. Velkou šanci měl Černoch, vzápětí pálil Koblasa. Huf zachránil hosty ještě od většího přídělu, když zneškodnil střely Havlína a Kohouta. Brankář Zlína kapituloval až v 55. minut po ráně zpoza kruhu od kapitána Vondráčka - 5:1. Berani prohráli i čtvrtý vzájemný zápas v letošní sezoně s Energií a následný odjezd z lázeňského města již hodně zhořkl.

Nejlepší hráči: Tomáš Vondráček - Pavel Kubiš.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Jsme rádi, že se nám podařilo získat velmi důležité tři body. Dokázali jsme zlepšit náš výkon ve všech atributech, nasazení, pohybu, v dohrávání soubojů a v produktivitě. Zlín hrál dvě třetiny minimálně velmi dobrý hokej, vytvářel si šance. Nebýt gólmana Habala, který nás podržel zejména v první třetině a nebýt naší lepší produktivity, zápas by se určitě odvíjel jinak. Za dvě třetiny konečný výsledek neodpovídá průběhu hry, protože Zlín se rval velmi statečně a byl velmi těžkým soupeřem. Zvládli jsme to a prosadili se v ofenzivní části, byli jsme výrazně obětavější a kompaktnější v defenzívě s výjimkou prvních deseti až patnáct minut. Jsem rád, že jsme zápas, který pro nás nebyl jednoduchý, zvládli."

Luboš Rob (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Přijeli jsme sem po zápase v Plzni, který jsme prohráli a nepodařilo se nám vstřelit gól. Koncovka nás stále trápí. Začátek jsme měli dobrý, byly tam dvě vyložené šance. Třetina z naší strany nebyla vůbec špatná, nicméně jsme měli osm střel bez gólu a Vary nám z první střely daly hned gól. Tam se zápas začal odvíjet v náš neprospěch a dále to pokračovalo. Druhá třetina byla z naší strany rovněž slušná, ale bohužel chyběly góly. Snažili jsme se ve druhé třetině dát gól, ale nedali jsme ho. Ve třetí třetině přišla zbytečné vyloučení. Vary odskočily na 4:1 v přesilovce a poté si výsledek již pohlídaly, zatímco my jsme ztráceli sílu i energii se zápasem něco udělat."

Fotogalerie